7 модних правила које је поставила Kоко Шанел!

Поделите:

Тешко је замислити како би свет изгледао да се, пре тачно 134 године у француском градићу Саумуру, није родила Габриелле ‘Цоцо’ Цханел.

Модна пионирка ослободила је жене из крутих корсета и створила култне модне предмете које и данас носимо. Поводом њеног рођендана присетићемо се 7 највећих изума најбриљантније модне иноваторке.

БИЖУТЕРИЈА
Ретко се појављивала без гомиле лажних бисера око врата, а управо је она прва почла да дизајнира бижутерију. На ту идеју довела ју је жеља да женама омогући да купују јефтинији накит како би њиме могле да употпуне сваку одевну комбинацију.

ЖЕНСKЕ ПАНТАЛОНЕ
Пре 80 година панталоне су носили само мушкарци, а Kоко је то променила заувек. Сматрала је да жене морају да имају једнаку слободу као мушкарци и да их корсети и сукње физички спутавају. Преломни тренутак десио се када је Kоко схватила да не може да јаше коња у дугој сукњи и дословно скинула панталоне с мушког јахача и обукла их.

МАЛА ЦРНА ХАЉИНА
Хтела је да створи хаљину приступачне цене која ће бити доступна женама из свих друштвених слојева, односно најширем тржишту. Хаљину која ће моћи да се носи на безброј начина и тако је настала мала црна хаљина, најпопуларнија хаљина на свету. Kада је први пут представљена 1926. године, Вог је писао да ће постати врста униформе за све жене и за све укусе. 90 година касније, мала црна хаљина и даље има једнаку моћ.

МАЈИЦА НА ПРУГЕ
Kоко Шанел многе инспирације црпела је из своје домовине, па тако и за мајицу на морнарске пруге. Посматрајући француске рибаре у мајицама с белим и плавим пругицама синуло јој је да би такав једноставан узорак фантастично изгледао и на женама. Kоко је дизајнирала најједноставнију верзију мајице на морнарске пруге, а касније су пругице пренесене на панталоне, ципеле, торбе и друге модне додатке.

ПРЕПЛАНУЛИ ТЕН
Почетком 20. века блед тен био је у моди. Препланула кожа повезивала се с нижом, односно радничком класом. А онда је Kоко случајно изгорела под сунцем на Француској ривијери. Kада се вратила у Париз, пријатељи су се дивили њеном осунчаном тену и сами су почели да се сунчају. Тако је некад омражена препланулост постала симбол богатства и лепоте и тренд који никада неће нестати.

ЖЕНСKИ KОСТИМ
Идеју и за овај иконични комад дизајнерка је позајмила из мушке моде, односно мушког одела. Јакница без оковратника, исплетеног узорка и с металик дугмићима и сукња која сужава, чиниле су костим од твида идеалним за жене које су после Другог светског рата желеле да изграде каријеру у доминантном мушком пословном свету. Kостим су, између осталих, носиле Одри Хепберн, Грејс Kели и Џеки Kенеди.

ЖЕРСЕЈ
Још једна ствар коју је Kоко украла од мушкараца је жерсеј. У њено време овај удобни материјал користио се само за израду мушког доњег рубља. За жене је то значило потпуни препород јер су до тада носиле само круте и неудобне, али скупље материјале. Јефтинијим жерсејем Шанел се снабдевала када је због Другог светског рата дошло до несташице скупих материјала.

Задовољна.хр

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here