Батин легат поред школе

Поделите:

Одређено место у Кораћици на ком ће бити подигнута спомен-кућа великом глумцу. Глишић: Пројекат завршен, следи одлука о управљању установом

ИНИЦИЈАТИВА да Велимир Бата Живојиновић добије легат у родној Кораћици, поприма жељене обрисе. Први корак, решавање имовинско-правних односа је завршен, што је закључено на јучерашњем састанку потписника иницијативе са општинским властима у Младеновцу.

Идеју да Бата добије свој легат подно Космаја дали су још у фебруару Радослав Зеленовић, дугогодишњи директор Југословенске кинотеке, Ненад Јанковић (Неле Карајлић) и Драгован Игњатовић из Кораћице. Они су се јуче срели са председником општине Владаном Глишићем и архитектом Гораном Ђукићем.

– Простор, на ком би Батин легат требало да буде саграђен, налази се у близини сеоске школе и цркве – истиче Глишић. – Он је у власништву државе, а корисник је месна заједница. Договор је да сада са пројектом конкуришемо за средства код надлежног министарства, али и града Београда. У идејном делу, пројекат је завршен, а на наредним састанцима ћемо се договорити и о томе ко ће да газдује легатом. То ће највероватније бити Центар за културу Младеновца.

Да подсетимо, иницијатива за изградњу легата стигла је на разматрање у Владу Србије 4. августа, како би се и држава укључила и помогла изградњу пројекта.

СПОМЕНИК И ПОЗОРНИЦА

УКОЛИКО се иницијатива усвоји, у Кораћици би био саграђен објекат величине око 300 квадрата за потребе легата, летња позорница, али и споменик великом глумцу. Део улице, од центра села до куће сећања, понео би Батино име, а планирана је и манифестација “Батини дани”. У иницијативи се предлаже и уређење центра села, паркинг простора, као и стварање парка.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here