Бранислав Лечић: Спреман сам да се замонашим!

Поделите:

Бранислав Лечић био је на корак да дигне руке од глуме и да се замонаши у манастиру Хиландар на Светој гори

Он је чак у задужбини династије Немањића три месеца живео као монах!

Лека је за Kурир открио да му није падало тешко да ради на манастирском имању и у кухињи и да би и сада могао да се поново окуша у свему томе. Kада се одлучио на ову авантуру 1991, имао је тек 33 године, а једина сатисфакција била му је да упозна своју религију.

Изучава духовност

– У Хиландар сам дошао с амбицијом да тамо останем дуже време. Нисам могао да предвидим колико, али сам добио одобрење београдске патријаршије да не будем туриста него један од искушеника. Време сам проводио с монасима, нисам излазио из њиховог круга. Имао сам своју монашку одору, радио сам у винограду и у кухињи, припремао дрва и све остало што је било потребно. Тада сам имао 33 године, то је било пет година пре него што сам се оженио првом супругом – испричао је глумац.

Пред свима признали да су имали секс у “Задрузи”!

Данас, 26 година касније, након другог развода с Нином Радуловић, Лечић каже да би без проблема могао да се замонаши, и то трајно, уколико осети потребу за тим.

– Отишао сам у Хиландар зато што је то духовно место православне вере, којој ми припадамо. Пошао сам од тога да изучавање духовности мора да почне од места где сте рођени. Ја сам рођен у Србији, она је моја мајка, земља коју волим и припада корпусу православне религије. Зато сам морао да одем на сва та света места како бих осетио ту њихову енергију. Хиландар је место где бих могао да проведем цео живот, сигуран сам да бих могао да живим монашким животом – рекао је Бранислав.

Сурова стварност

Време проведено у манастиру, где важе посебна правила за Лечића, било је богато искуство које му је помогло да се боље снађе по повратку у сурову стварност каква је била деведесетих на овим просторима.

– Kада сам се вратио, видео сам да се у Србији нешто чудно, врло лоше дешава. Онда се догодио 9. март. Био сам на улицама, пред воденим шмрковима, тенковима – присетио се Лека свог учешћа у демонстрацијама против Милошевићевог режима.

 

 

 

Курир

Поделите:

11 Коментари

  1. bivši ministar kulture treba da se bavi pisanjem memoara,diplomatijom,prezentacijom knjiga,časopisa,umetnosti,dobrotvornim radom,propagiranjem muzejski postavki,širenjem opšte kulture u zabačenim i zaostalim mestima a ne da zabije glavu u pesak kao noj i da cepa drva u nekom namastiru u zamenu za prenoćište i hranu..
    kad ugledni ex ministri daju ugled narodu onda to treba da je praznik za oči i uši na opšte dobro zajednice a ne svoje lične sujete,sujeverja ili ceremonijalne teatralnosti.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here