Бранко Ракочевић: На 60. Фестивалу фестивала у Требињу

Поделите:

“МАЛОГРАЂАНСKА СВАДБА” ИЗ ЦРВЕНKЕ-НАЈСУПЕШНИЈЕ ОСТВАРЕЊЕ

На 60. Фрстивсалу фетивала одржаном у граду на Ттребишњици од 21.до 27. јула уз учешће најбољих аматерских позоришта из свих бивших југоловеснких репубика изузев из Словеније ( из БиХ и Србије по две ) по оцени стручног жирија ( Егон Савин, председник, Љиљана Чекић, театраолог из Бањалуке Муглиб Авдагић, глумац из Зенице ) и публике ,најуспешње сценско остварење била је „Малограђанска свадба„ Бертолда Брехта коју је у режији Радоја Ћупића одиграло АП „Стеван Сремац „ из Црвенке.
„Малограђансакој савдби„ припале су три златне маске: за најбољу представу у целини, за најбољу колективну игру , а Радоје Чупић за најбољу режију.

Две златне маске за појединачна остварења остале су у граду домаћину који је извео преддтаву „Писац породичне историје“:за најбољу главну мушку улогу припала је Жељку Милошевићу, док је Верица Ђукић награђена за најбоље одиграну женску епизодну улогу.
Две златне маске су припале и актерима представе Студиа глуме- Театра 011 из Београда:Јована Петровић је награђена за најсупешније остварену главну женску улогу, а Владимир Јоргић за епизоду.

Златне маске за сценографију и оригиналну музику нису додељене,док је за костиме награђена представа „Последња породица „ коју је одиграо ансамбл театра „ Федра из Буојна „.
Жири је две специјалне златне маске доделио Вадмиру Дураковићу аутору драме „Последња породица „ и позоришној публици града Требиња.

Тријумф позоришта из Војоводине

Још један тријумф позоришта из Војоводине на Фестивалу фестивала у Требињу није никакво изненађење. Предстатве које изводе вјвођанске позоришне трупе на овом форуму већ пет година узастопно су вреднпване као најсупешнија колективна и појединачна сцнска остварења .
Године 2013. триумфовао је плесни театар аутордског тандема Мирослалав Kожика ( аутора сценарија , сценографа, рржисера, глумца ) и композитора Мирослава Бакоа са својом корео драмом „Вавилон „, у продукцији Словачког позоришта ВХВ из Старе Пазове, а успех је овај креативни тандем са својом плесачком трупом поновио и после две године ( 2016) изводећи ауторски пројекат „Ад инифнитум“.
Године 2014. победник у Требињу је била камерна сцена „Мика Антић“ из Сенте са Нушићевом“ Ожалошћеом породицом „ у сценској поставци Дејана Цицмиловића, а годуу дана касније ( 2015) исти редиетељ је тријумфовао са ансаблом АП“Луча „ из Kрушћића који је оставрио дотада незабележан успех: са „Великом драмом„ Синише Kовачевића побдио је не само у Требњу тога лета , него и још на двадсетак фесдтивала , а глумац Никола Булатовић ( тумач носеће улоге ) проглашен за апсолутног првака драме аматерског глумишта Србије у 2016.г

Бранко Ракочевић

ВИДОВДАН

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here