Бранко Ракочевић: ОБЈАВЉЕН НОВИ РОМАН ДЕНА БРАУНА „ПОРЕКЛО“

Поделите:

Пети роман Дена Брауна  ( Dan Brown )  о професору  Роберту Лaнгдону „Порекло„  ( Origin ) , који се почетком октобра појавио  у књижарама САД и Велике Британије са првим тиражом од 2 милиона примерака, негира Бога и све религије дајући своје тумачење порекла човека.

У роману наилазимо на већ познате методе аутора, водопад научних жаргона, обилазк светских светиња у режиму нон-стоп,демонстрација  свемоћног ума  професора Лангдона.

У претходна четири  роамана главном Брауновом јунаку, професору Роберту Лангдону је много шта успело:да преживи експлозију антиматерије,да онеспособи капсулу са смртнинм вирусом,  да изгуби па поврати памћење ,да украде маску Дантеа Алигерија и још много штошта.

Шта ће се са легендрним професором  Лангдоном десити  у петом роману ?

Не зове се роман случајно „Порекло“.

У њему омиљени професор Роберт Лангдон ( на филму снимљеном по ранијим Ден Брауновим романима игра га Том Хенкс ) трага за одговором о пореклу човека.И то ће  чинити  методама читаоцу  већ  познатим из претходних романа  овог високо тиражног  аутора.

Главна збивања у роману догађају се у Шпанији.

Едмонд Криш Винестон, најбољи Лангдонов пријатељ, технолошки магнат попут Џобса, приликом њиховог сусрета у Музеју  Гугенхајм  похвалио се да је открио тајну живота на Земљи.У тренутку  кад се припремао да наведе доказе за своју  тезу  по којој  за чин стварања није потребан Бог и да су све религије сувишне, пошто  је он, Кирш, нашао одгворе на главна питања човечанства, “Откуда смо дошли ?“, “Куда идемо после смрти?“, убијен је хицем из снајпера.Лангдом се спасао бегством у  просторије компаније   Амебри  ,директора  Музеја  Гугенхајм у којем је била вереница  шпанског краља ( алузија на актуелног шпанског монарха  Филипа  VI  и његову супругу новинарку Летицију.

Даље ће се  радња освијати оако како читаоци воле.

Лангдом је узео да разгледа хард диск Едмондовог  компјутера  како би поново пустио презентацију и променио свет. Али он не зна  коме  да верује  осим

 Амбри и личном помоћмики Едмонда  Кирша Винестона. А да ли је   могуће и њима  веровари, кад се професор  више пута о њихово повереље опекао?

На свом путу професор  Лангдом се сусреће са конзерваивним архиепископима, кардиналима, па чак и са антипапом. Једноставно речено, то су све људи који нису имали разумевања ни за ранија  дела Ден Брауна, па се то од њих не може очекивати  да ро покажу  за “Порекло”.

Али зато је Браунових поклоника далеко више, и њихов беој се стално повећава. Само у САД прво издање “Порекла” је штампано у 2 милиона примерака, а право на превод  романа  досада  је откупљено је у 42 земље света .

Књижевни критичари о “Пореклу”

Књижевни  критичари великих америчких и  британских  листова ( Њујорк тајмс, Гардиан, Телегтаф, ) већ су се у својим освртима огласили  о најновијем роману Дена Брауна  једнодушном оценом да је аутор остао веран самом себи.

“Он није допадљив приповедач, али је одличан комуникатор” –  Телеграф

“Чудити се чињеници да Ден Браун не уме да пише, било би исто као да те изненади кад чипис крска у залогају.”(Гардиан)

“Њега уопште и не воле  зато што лепо пише, него зато што   зна да уживање подели с читаоцима које  интересују  исте историјске и уметничке  чињенице  као и што  уме мајсторски да фомулише  научно-етичка питања  тако да савком буде пријатно” – Телеграф

Бранко Ракочевић

ВИДОВДАН

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here