Branko Rakočević: OBJAVLJEN NOVI ROMAN DENA BRAUNA „POREKLO“

Podelite:

Peti roman Dena Brauna  ( Dan Brown )  o profesoru  Robertu Langdonu „Poreklo„  ( Origin ) , koji se početkom oktobra pojavio  u knjižarama SAD i Velike Britanije sa prvim tiražom od 2 miliona primeraka, negira Boga i sve religije dajući svoje tumačenje porekla čoveka.

U romanu nailazimo na već poznate metode autora, vodopad naučnih žargona, obilazk svetskih svetinja u režimu non-stop,demonstracija  svemoćnog uma  profesora Langdona.

U prethodna četiri  roamana glavnom Braunovom junaku, profesoru Robertu Langdonu je mnogo šta uspelo:da preživi eksploziju antimaterije,da onesposobi kapsulu sa smrtninm virusom,  da izgubi pa povrati pamćenje ,da ukrade masku Dantea Aligerija i još mnogo štošta.

Šta će se sa legendrnim profesorom  Langdonom desiti  u petom romanu ?

Ne zove se roman slučajno „Poreklo“.

U njemu omiljeni profesor Robert Langdon ( na filmu snimljenom po ranijim Den Braunovim romanima igra ga Tom Henks ) traga za odgovorom o poreklu čoveka.I to će  činiti  metodama čitaocu  već  poznatim iz prethodnih romana  ovog visoko tiražnog  autora.

Glavna zbivanja u romanu događaju se u Španiji.

Edmond Kriš Vineston, najbolji Langdonov prijatelj, tehnološki magnat poput Džobsa, prilikom njihovog susreta u Muzeju  Gugenhajm  pohvalio se da je otkrio tajnu života na Zemlji.U trenutku  kad se pripremao da navede dokaze za svoju  tezu  po kojoj  za čin stvaranja nije potreban Bog i da su sve religije suvišne, pošto  je on, Kirš, našao odgvore na glavna pitanja čovečanstva, “Otkuda smo došli ?“, “Kuda idemo posle smrti?“, ubijen je hicem iz snajpera.Langdom se spasao begstvom u  prostorije kompanije   Amebri  ,direktora  Muzeja  Gugenhajm u kojem je bila verenica  španskog kralja ( aluzija na aktuelnog španskog monarha  Filipa  VI  i njegovu suprugu novinarku Leticiju.

Dalje će se  radnja osvijati oako kako čitaoci vole.

Langdom je uzeo da razgleda hard disk Edmondovog  kompjutera  kako bi ponovo pustio prezentaciju i promenio svet. Ali on ne zna  kome  da veruje  osim

 Ambri i ličnom pomoćmiki Edmonda  Kirša Vinestona. A da li je   moguće i njima  verovari, kad se profesor  više puta o njihovo poverelje opekao?

Na svom putu profesor  Langdom se susreće sa konzervaivnim arhiepiskopima, kardinalima, pa čak i sa antipapom. Jednostavno rečeno, to su sve ljudi koji nisu imali razumevanja ni za ranija  dela Den Brauna, pa se to od njih ne može očekivati  da ro pokažu  za “Poreklo”.

Ali zato je Braunovih poklonika daleko više, i njihov beoj se stalno povećava. Samo u SAD prvo izdanje “Porekla” je štampano u 2 miliona primeraka, a pravo na prevod  romana  dosada  je otkupljeno je u 42 zemlje sveta .

Književni kritičari o “Poreklu”

Književni  kritičari velikih američkih i  britanskih  listova ( Njujork tajms, Gardian, Telegtaf, ) već su se u svojim osvrtima oglasili  o najnovijem romanu Dena Brauna  jednodušnom ocenom da je autor ostao veran samom sebi.

“On nije dopadljiv pripovedač, ali je odličan komunikator” –  Telegraf

“Čuditi se činjenici da Den Braun ne ume da piše, bilo bi isto kao da te iznenadi kad čipis krska u zalogaju.”(Gardian)

“Njega uopšte i ne vole  zato što lepo piše, nego zato što   zna da uživanje podeli s čitaocima koje  interesuju  iste istorijske i umetničke  činjenice  kao i što  ume majstorski da fomuliše  naučno-etička pitanja  tako da savkom bude prijatno” – Telegraf

Branko Rakočević

VIDOVDAN

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here