Бранко Ракочевић: Почела сезона доделе Нобелових награда за 2017

Поделите:

НОБЕЛОВУ НАГРАДУ ЗА ФИЗИОЛОГИЈУ И МЕДИЦИНУ ДЕЛЕ  ТРИ АМЕРИЧКА НАУЧНИКА

Нобелову  награду за физиологију и медицину  за 2017.,која додељена у понедељак, 2. октобра , добила су три научника из САД  за открића у раду  организма човека- молекуларних механизана: МајклЈанг, Џефери  Хол и Мајкл Робинсон.

 Из историјата Награде :

Нобелова награда за физиологију и медицину први пут је додељена 1901. године, а добио је  немачки доктор, имуниолог и микробиолог  Емил Адолф фон Беринг који је разрадио методологију имунолизације против  маларије.

Следеће , 1902. године , награда је припала британском научнику Роналду Росу  такође за допринос у лечељу маларије, док је 1905.г. лауреат био немачки научник Роберт Кох, проналазач бакцила туберкулозе.

У периоду  до 1922. награда за  физиологију и медицину није додељивана, а 1923. лауреати  су били Канађанин  Фредерик Бантинг и Британац  Џон Маклеод за откриће инсулина.Холандскинаучник Виљем Ејтховен је  добитник  Нобела  1924. за откриће електро-кардиографије.

За разраду магнетно резонантне тонографије 2003. су лауретаи постали  амерички научник Пот Латорбур и  Бритатанц Питер Манефилд.

Пеницилин-најзначајније откриће

Према оцени Нобеловог комитета Краљевског иинститута досада је најпознатија награда  за  физиологију и медицину она  додељена  1945. Британским научницима Александру Флемингу, Ернесту Чејну  и Херваеду Флори који су пронашли пеницилин.

Треба такође истаћи да су нека отркића за која је ова нагарда додељена временом застарела и изгубила свој значај као што је то случај са  лоботомијом која се примењује при лечењу психичких обољења, за коју је  наградау  1944. Добио португалски научник Антонио Еглаши  Мониш.

За  2016.г.награда је додељена јапанском биологу  Јасинору  Осуами „за откриће механизма  аутофатије. Процес  којим ћелије  саме прерађују непотребне садржаје које су саме створиле.“

Биланс

Према подацима објављеним на сајту  Нобеловог комитета,    за ову награду досад је на списку  211 кадидата међу којима   су и 12 жена.

У периоду од 1901.до 2006. досада је  за физиологију и медицину додељено укупно  107 награда.

Нагарде нису додељиване у периоду од 1915-1918 ( за време Првог  светског рата ), затим 1921, 1922,  1925,1941-1942 ( Други светски рат) .

Додељено је укупно 32 појединачних награда,  су дељене између два кандидата, а 36 између три лауреата.

Најмлађи дбитник је Фредерик Бентинг ( 1923) који је награду добио кад је имао 32 године, а најстарији амерички научник  Францис Пејтон који је постао лаурета у  87.  години свог подужег животног века ( 1966)

Бранко Ракочевић

ВИДОВДАН

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here