Бранко Ракочевић: После отварања архива Нобеловг комитета након 50 година

Поделите:

АНУ АХМАТОВУ СМРТ СПРЕЧИЛА ДА ДБИЈЕ НОБЕЛОВУ  НАГРАДУ ЗА КЊИЖЕВНОСТ ЗА 1966.

Велика руска песникиња је била у ужем ибору и 1965.кад је Нобела добио Михаил Шолохов.

Шведска Акадмеија наука већ по традициј 50 година након доделе  ставља на увид јавности целокупну архиву   Нобеловог комитета   о свим кандидатима и о самом лауретау.

Према материјалу из архиве  који је постао дотупан јавности почетком јануара ове године, на списку номината за 1965. г . била и прослављена руска песникиња  Ана Ахматова,али је Нобелов комитет одабрао  аутора „Тихог Дона„ Михаила Шолохова.

 Већ наредне године ( 1966), Ахматова је била  озбиљан фаворит, а њену кандидатуру за Нобела су  подржали и професори Унивезитета у Гетеборгу ( Шведска ), али је песникиња 5.марта  те године умрла, па је ,примењујући Правила о додели награде, Нобелов комитет  брисао са списка.

На списку претеданата на нараду за 1966.  г. била  су  имена 72  писца .Међу њима и такве величине као што су Константин Паустовски,Владимир Набоков,Самуел Бекет,Луј Арагон,Алберто Моравија, Хорхес Луис Борехес,Пабло Неруда. ..

У публикованом  арховском материјалу може се видети  да је

непосредно пре одлучивања, Шведски комитет разматрао кандидатуре јапанског писца Јасунар и Кавабата који ће добити награду  кроз две године, (1968.)и енглеског  прозног писца Грема  Грина .

Те године  награду су добила два израеелска аутора: Шмуел  Агнон с образложењем „за дубоку оригиналност  уметности приповедања инспирисаног јеврејским народним мотивима “ и Нела Закс „за истакнута лирска и драмсак дела која се баве истраживањима  јеврејске породице.

Бранко Ракочевић

ВИДОВДАН

 

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here