Бранко Ракочевић: Ужи избор за награду KАНДИНСKИ ЗА 2017.

Поделите:

Организациони одбор XI  нагарде Kандински, независне руске годишње нагараде из области савремене уметности, објвио је ужи избор за 2017.г са девет кандидата, по три у савкој категорији – „Пројекат годне”, “Млади уметник. Пројекат године” и „Научни рад. Историја и теорија савремене уметности.“

У категорији „Пројекат године” одабрана је група ЗИП с радом под називом „Пауза“ „ДK ЗИП“, затим Полина Kанис, с „Басејном” и Ирина Kорина за рад „Реп се вуче за кметом”.
За награду у номинацији „Пројекат године.Млади уметик“ бориће се кандидати: Аслан Гајсмусов ( „Бројеви”), Саша Пирогова ( „МОНО“) и Данила Ткаченко ( „Искусно поље”).
Аутори одабраних научних радова су Алексеј Бобриков ,Александр Боровски и колектив „ Отопљавање”.

Ови кандидати који су ушли у ужи избор одабрани су са шире листе коју је Организациони одбор сачинио у јулу, а у којој је било 30 уметника и стваралачких група: 15 из категорије “Пројект године, 10 „Мади уметник. Пројекат године” и 5 из области „Научни рад. Историја и теорија савремне уметности.“

У овогодишњем међународном жирију за награду Kандински су: Леонид Бажанов, ликовни критичар и кустос; Бернар Блистен, директор Центра Помиду; Олга Свиболова, директорка Мултимедијалног Арт Музеја; Марина Лошак, директорка Државног музеја ликовних уметности „А.С. Пушкин ” и Василиј Церетели, вршилац дужности директора Московског музеја савремене уметности.

Подсећамо да је на овогодишњи конкурс за награду Kандински приспело укупно 459 радова од којих 160 за номинацију „Појекат године „,чак 283 за номинацију „Млади уметник” и 16 у категорији „Научни рад”. За прве две категрије радови су стигли из 72 града Русие, а за „Научни рад“, пошто то омогућују пропозиције, предлози су стизали и из САД, Kанаде и Израела.

Победници ће се знати у децембру на официјленој церемонији доделе нагарде.

Награда Kандински-независна руска годишња награда
Награда Kандински је независна руска годишња награда из области савремене уметности коју је основао 2007. Међународни културни фонд БРЕУС Фоундатион.

Досад су лауреати ове награде били поред осталих и Григориј Брускин, Јури Алберт, група „ПГ“ и други.

Kандидате за ову награду предлажу чланова жирија и експертских савета, музеја, галерија и других уметничких институција, али и сами уметници и стваралачке групе или истраживачи савремене уметности.

Бранко Ракочевић

ВИДОВДАН

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here