ДАКЛЕ, ВИ СТЕ ТАЈ УРОШ ПРЕДИЋ?

Поделите:

Аутор: Оливера Скоко, виши кустос-историчар уметности, Народни музеј Зрењанин
Организатор: Народни музеј Зрењанин и Српска академија наука и уметности

14. март -15. април 2018. године
Галерија САНУ

Изложба из фонда Народног музеја Зрењанин поводом 160 година од рођења сликара

Изложба је реализована поводом 160 година од рођења Уроша Предића и премијерно је била постављена у Народном музеју Зрењанин од 7. децембра 2017. до 28. фебруара 2018. године, с обзиром на то да ова установа једина у Србији чува вредан легат нашег великог сликара и академика. Изложбу у Зрењанину је видело преко 8000 посетилаца.

Само годину дана након сликареве смрти, 1954. у зрењанински Народни музеј доспео је готово целокупан инвентар Предићевог београдског атељеа, што је послужило као основ за ову изложбу коју чине дела Уроша Предића (слике, цртежи, студије), као и вајарски и цртачки радови других аутора који су представљали овог уметника. Такође, на поставци су изложени лични предмети, намештај, фотографије, посетнице, разгледнице, писма, ордење, дневник, сликарски реквизити и материјал, каталози, књиге, часописи…

Први пут након пресељења у Зрењанин 1954. године, атеље Уроша Предића се, овим гостовањем у Галерији САНУ, сада враћа у Београд и пред београдску публику.

Живот и стваралаштво Уроша Предића су приказани у виду тематских сегмената, од његовог школовања у родном Орловату, преко Панчева, Беча, путовања по Италији, те повратка у завичај до коначног пресељења у Београд где је и умро 1953. године. Такође је посебно истакнут Предићев рад као иконописца и портретисте, његов однос са члановима фамилије, али и посебно са сликарима Пајом Јовановићем и Стеваном Алексићем, те научником Михајлом Пупином. Богата сачувана коресподенција нам омогућава да сагледамо и контакте које је имао са савременицима, истакнутим појединцима из политичког, културног, привредног и верског живота. На изложби су представљени и дечји цртежи Уроша Предића које је радио када је имао између 10 и 12 година, као и недовршена слика Каменовање Св. Стефана која се сматра његовим последњим делом. По први пут су приказани цртежи по којима је радио иконе за Његошеву капелу на Ловћену која је срушена. Једна од најпознатијих Предићевих слика Визија у облацима заузима посебно место уз детаљну интерпретацију слике са уписаним објашњењима. На изложби је представљен и гимназијски цртеж који је урадио Михајло Пупин, Урошев пријатељ још од раних школских дана.

Изложба у Галерији САНУ за разлику од зрењанинске поставке је допуњена и са три портрета у власништву Уметничке збирке САНУ (Марко Мурат, Ксенија Атанасијевић и Вука Велимировић), Портретом Михајла Пупина који припада Српској православној црквеној општини Идвор, те чувеном сликом Косовка девојка, у власништву Музеја града Београда коју београдска публика поново има прилике да види након 13 година.

Изложбу је у Галерији САНУ од отварања, за три недеље, видело близу 40 000 посетилаца.

Покровитељи пројекта су Министарство културе и информисања Републике Србије и компанија Гомекс. У току трајања изложбе су организована предавања као и стручна вођења.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here