Дарко Рундек: Морамо да се удружимо да бисмо погледали будућности у очи

Поделите:

Kад крене пожар у шуми, онда се више неће животиње узајамно гристи, него ће се помагати да се из те ситуације извуку

“Мислим да немам исту идеју слободе сад као што сам имао пре 10, 20, 30 година. Та се идеја мења. Оно што у основи тражимо, то је осећај неспутаности – слобода која је контраст од неког затвора, спутаности”, рекао је Дарко Рундек у интервјуу за Н1.

На питање како превазићи све израженије друштвене поделе, Рундек оцјењује.

“Мислим да је начин у томе да постанемо свесни да су прави проблеми изван тих локалних подела. Kад крене пожар у шуми, онда се више неће животиње узајамно гристи, него ће се помагати да се из те ситуације извуку. Постоји тај озбиљан климатски проблем, еколошки проблем – макар га сад око себе не видиш, али то што се збива на Антартику или у Сибиру, последице тог глобалног отопљења нису само дизање нивоа мора него и ефекат стаклене баште који напредује јако брзо, па онда доводи до силних природних катастрофа, до исушивања, до пустиње, до имиграција. То је све повезано јако. Ако гледамо само локално онда ће нас изненадити то што нас чека, боље би било гледати глобално и да се ту некако локално удружимо да би погледали будућности у очи.”

У бројним песмама Рундек говори о слободи – а на питање шта је за њега заправо слобода, одговара:

“Мислим да немам исту идеју слободе сад као што сам имао пре 10, 20, 30 година. Та се идеја мења. Оно што у основи тражимо, то је осећај неспутаности – слобода која је контраст од неког затвора, спутаности. Али мислим да сад више тражим унутра, а да сам је пре тражио више ван. Мислим да та потрага према унутра има више шансе, да је реалнија.”

 

 

Недељник

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here