Дечак од ког сви треба да учимо: Једанаестогодишњи Александар прочитао је 300 књига за 365 дана

Поделите:

Једанаестогодишњи Александар Пејчиновић, ученик ОШ „Милан Ракић“ у Београду добитник је награде “Читалац године”, Библиотеке града јер је само у 2017. години прочитао чак 300 књига. И није само то разлог који га чини посебним дететом. Његови одговори вешти су и елоквентни, да би му на богатству речника и лакоћи изражавања позавидели многи одрасли. Као врло мали решио је да унапређује своју духовност, а хумани гест за који се припрема посебно ће вас задивити.

– Ја не читам из обавезе, читам зато што ми се свиђа. Већ са две године препознавао сам слова. Читао сам их на регистарским таблицама. А имао сам и мудрог учитеља, своју маму. Са две и по године почео сам полако да спајам слова, па онда и речи, а мало-помало успео сам и да читам. Од тада не престајем! Неко ће помислити да немам други живот, да сам само уз књигу, али није тако. Тренирам кошарку, фолклор, користим мобилни телефон, дружим се, а највише волим бициклизам – прича овај ведар и свестрани дечак.

Од добијања награде чуо је разне коментаре: Било је оних који су говорили: „Александре, браво!“, али чуо сам и веома ружне коментаре попут: „Шта ти то читаш? Сликовнице?“ или „Сигурно узимаш књиге из библиотеке, па их враћаш непрочитане“. А било је и: „Пусти књигу, гледај‚ Фарму‘“ – каже млади Пејчиновић.

Књигама које воли враћа се и по два пута, а омиљене су му оне које оставе поуку која се тешко заборавља: “Од књиге очекујем да је мудра, забавна и загонетна. Да има поуку, али да не даје одмах све одговоре, да може да ме замисли, да се сам запитам о неким темама. Волим и религиозне књиге, верујем у Бога. Иако моји родитељи раније нису били побожни, ја сам сам осетио потребу за религијом. Пресудан догађај је био када сам са четири и по године пао са тобогана. Тада сам рекао мами: „Одведи ме у цркву, желим да причам са свештеником.“ Од тада осећам потребу да се молим и да читам религиозне књиге” – прича Александар, који је уписао и курс брзог читања.

Иако би било сасвим очекивано да због склоности ка књижевности из српског језика има петицу као врата, није тако.
– На полугодишту ми је закључена тројка иако се спремам за такмичење – каже мали читалац.

Вршњацима препоручује књигу „Бака гангстер“ од Дејвида Вилијамса.

Своју дугу косу, по којој је препознатљив, није пустио случајно.

– Гледао сам један прилог у вези са акцијом „Километар косе“, где се донира коса деци оболелој од рака. Желео сам и ја да помогнем, па сам решио да је пуштам. Чекам још мало да порасте, пошто је потребно 15 центиметара здраве косе да би се ошишала и донирала – каже Александар.

Опанак, Курир

Поделите:

1 коментар

  1. То није физички и мисаоно могуће. Једнас књига за један дан? То може само ако није читао, него је прелетао очима страницу за страницом.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here