Дејвид Расел: Куста је најбољи тумач српског духа

Поделите:

Дејвид Расел, холивудски уметник сториборда, сарадник Лукаса, Спилберга, Камеруна, Земекиса… Кустуричине филмове је болно гледати

РЕЖИЈА пре снимања – назив је мајсторског курса који данас и сутра у Културном центру “Рекс” држи један од најангажованијих сториборд уметника данашњице, Дејвид Расел. Уједно, у тим речима (Direct Before You Shoot) је садржана сама суштина уметности креирања сториборда, која спаја стрип, илустрацију, и филмску режију, претачући сценарио односно причу, у визуелизоване, “(из)стриповане” кадрове.

Дејвид је током три и по деценије, од “Повратка Џедаја” Џорџа Лукаса из 1983, радио са редитељима попут Стивена Спилберга, Питера Вира, Тима Бартона или Роберта Земекиса.

До филмског серијала “Летописи Нарније” и петог наставка “Пирата са Кариба”, Расел је неуморно исписивао странице историје уметности сториборда, учествујући у стварању осамдесетак филмова међу којима су “Река успомена”, “Боја пурпура”, “Господар и командант”, “Бетмен”…

– Три најлепша искуства за мене су била рад на филмовима “Ко је сместио Зеки Роџеру”, “Мулен Руж” и наравно “Повратак Џедаја”; о оним другачијим искуствима и сарадњи са “тешким” редитељима, попут оне са Џејмсом Камеруном на “Терминатору 2”, боље да не причам – открио је, за “Новости”, Расел. – Омиљени жанр ми је фантастика, врло је тешко испричати причу управо у тим филмовима, за које људи мисле да је фора у томе да се само “груне” са специјалним ефектима. Најизразитији утицај на мене имао је Џек Кирби, који ми је био нека врста ментора.

Од првог ангажмана на шестом делу саге “Ратови звезда” (“Повратак Џедаја”), Дејвид Расел је неизоставно име на шпицама филмова Џорџа Лукаса. Дејвидов отац је током Другог светског рата био припадник прве јединице пилота афроамеричког порекла Tuskegee Airmen, о којима је Лукас пре пет година продуцирао филм Red Tails .

– Милитаризам готово да доминира у савременом америчком филму, што је одраз тренутне политичке ситуације у САД, и из Холивуда као Меке моћи стиже мноштво негативних и екстремних порука – сматра Дејвид, који не крије да га радује што утицај Холивуда ипак слаби, јер дигитално доба даје могућност ауторима из целог света да се њихов глас чује.

Ожењен Београђанком пореклом из Ниша, Расел познаје и воли Србију (Београд, али и Хвар посетио је први пут још почетком осамдесетих), обожава српски дух и хумор који провејавају и кроз наше филмове:

– Емира Кустурицу сматрам једним од највећих редитеља уопште а његов “Андерграунд” ремек-делом. Једном америчком дипломати сам препоручио да гледа Кустуричине филмове који одишу болом, страшћу и љубављу, како би боље разумео ваш народ и културу. Међутим, његови филмови су за америчку публику практично негледљиви, не само због политичких конотација већ најпре због тога што их је болно гледати.

Компанија “Нордеус”, партнер Културног центра “Калеидоскоп” у реализацији овог догађаја, омогућила је бесплатно учешће на мастер класу Дејвида Расела за 44 студента уметничких факултета из Србије и Хрватске. – Сторибординг је на неки начин тајна вештина, мало је курсева у уметничким школама посвећених тој вештини, углавном је уметници развијају у компанијама посвећеним анимацији и гејмингу – каже Расел пред овај, и за Европу ексклузивни, догађај.

Марина Мирковић

Поделите:

2 Коментари

  1. Шта блеии овай ћоро? Ако е Куста репер србског духа, исписаћу се из Србства. Њега ће история запамтити само по едном: за сто лира у сто вира.Останите на “Видовдан” док Лазара не издаю. Овде е стрейт, нема зебанцие и шупље приче. Куста е тежак саревски шупљак, Милорад е касно схватио, Зукорлић е много, много мудар човек, богатство је зборити са њим.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here