Домановићев идеалан српски политички програм!

Поделите:

Све је то у нас само зачетак добра. Били смо добра и послушна деца и, додуше, из године у годину свака је генерација све више и више обећавала да ће ускоро наша земља добити тако исто добре и послушне грађане, али, ко зна да ли ће доћи то блажено време да се наше тежње, управо мисли и идеали моје покојне, генијалне стрине потпуно остваре у овој намученој Србији, коју овако жарко и искрено љубимо.

Kо зна да л’ ће икада доћи време да се остваре наше жеље и приведе у дело овај наши идеални политички програм:

Чл. 1

Нико ништа не ради.

Чл. 2

Сваки пунолетан Србин има почетну плату од 5.000 динара.

Чл. 3

После пет година сваки Србин (у којој кући нема Србина може и Српкиња) има права на пуну пензију.

Чл. 4

Пензија има периодске повишице од 1.000 динара годишње.

Чл. 5

Мора се донети одлука Народне скупштине (а ту ће се по изузетку, из патриотских побуда, са Скупштином сложити и сам Сенат), и то ће се сматрати као нарочита тачка устава, према којој: воће, корисно биље уопште, пшеница и сви други усеви морају успевати баснословно добро, и то два пута преко године, а ако се укаже дефицит у буџету државном, онда и три, па разуме се, по потреби и више пута, како то већ финансијски одбор за сходно нађе.

Чл. 6

Стока, свака могућа, без разлике пола и узраста, напредује, такође, по законском наређењу, то јест по одобрењу оба дома, веома добро, и множи се врло брзо.

Чл. 7

Стока не може ни у ком случају примати плату из државне касе, изузимајући ванредне државне потребе.

Чл. 8

Kазни се сваки онај који мисли о државним пословима.

Чл. 9

Ни о чему се, напослетку, не сме мислити без нарочитог допуштања полицијског, јер мишљење нарушава срећу.

Чл. 10

На првом месту, полиција не сме апсолутно ништа мислити.

Чл. 11

Kо би се хтео, тек вица ради, бавити трговином, мора зарадити врло много: на динар хиљаду.

Чл. 12

Женске хаљине, огрлице, наравно и жипони, као и друге потребе, сеју се и успевају врло брзо под сваком климом и на сваком земљишту, сваког месеца, у разним бојама и по најновијој француској моди. Шешири, рукавице и остале ситније ствари могу се с успехом гајити и у саксијама (односно све се по законском наређењу само гаји).

Чл. 13

Деца се не рађају. Ако их однекуд буде, да се одгајају и васпитавају нарочитим машинама. Ако отаџбини треба што више грађана, подићи ће се фабрика деце.

Чл. 14

Порез не плаћа нико.

Чл. 15

Плаћање дугова и пореза строго је кажњиво а то вреди за сваког, сем ако се утврди да је тај преступ учинила умно оболела индивидуа.

Чл. 16

Укидају се све непотребне ствари, као што су: таште, свекрве, главна контрола и споредна, летећи државни и приватни дугови, цвекле, пасуљ, грчки и латински језик, трули краставци, падежи сви могући, с предлогом и без предлога, жандарми, свињско питање, памет заједно с логиком.

Чл. 17

Kо уједини Српство да се сместа, у знак народног признања и љубави, ухапси!

Радоје Домановић

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here