Достојевски – “Само човек који уме искрено и здраво да се смеје је добар човек”

Поделите:

Врло велики број људи не уме да се смеје. Уосталом, нема шта ту да се „уме“. То је дар и не да се научити. Научићеш једино ако себе преваспиташ, ако се развијеш на боље и савладаш ружне инстинкте свог карактера. За смех је пре свега потребна искреност, а зар има искрености код људи? За смех је потребна незлобивост, а људи се најчешће смеју пакосно! Искрен и незлобив смех значи веселост, а зар има код људи у данашње време веселости, и умеју ли људи да буду весели?
Веселост човекова је највиднија црта његова, која га највише одаје. Један карактер дуго не можете да упознате, али чим се човек насмеје бар једном сасвим искрено, показаће вам се цео карактер одмах као на длану.
Само човек врло високог и врло срећног развитка уме да буде весео, и да зарази друге, то јест, неодољиво и добродушно весео. Не говорим о његовом умном развитку, него о карактеру, о целом човеку. На тај начин, ако желите да прозрете човека и да упознате његову душу, не посматрајте га како ћути или како говори или како плаче, него боље да га погледате кад се смеје. Ако се добро смеје знајте да је добар човек.

Ову дугачку тираду о смеху забележио сам овде хотимично, и на штету причања, пошто је сматрам као једно од мојих најозбиљнијих сазнања о животу.”

Седмица

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here