ДРАМА ИЗ ЖИВОТА СЛАВНЕ ГЛУМИЦЕ: Како је Рахела Ферари оседела за једну ноћ

Поделите:

Као Јеврејка која је одбила да носи жуту траку, глумица рођена у Земуну 1911. цео Други светски рат провела је скривајући се од нациста.

Други светки рат је за глумицу Белу Рохел Фрајнд, која је тек седамдесетих узела уметничко име Рахела Ферари, трајао читаву вечност. Као Јеврејка била је стално на мети Гестапоа и Специјалне полиције. После много мука успела је да се пребаци из родног Земуна у Београд, на чијим се периферијама крила по уџерицама и таванима.

Једне ноћи на врата неугледне кућице у Жаркову у којој је тада живела закуцали су агенти Гестапоа. У питању је била планска рација. Како је њихов долазак био потпуно неочекивана, Рахаела се у тренутку укочила од страха. Њена интелигенција прогоњене жртве блокирала је први пут. Требало јој је минут-два да дође к себи. Кад се прибрала пришла је огледалу да намести фризуру. У одразу је видела непознату жену. Њена тамно смеђа густа коса постала је бела. Оседела је за минут-два.

Схвативши да не може побећи, отворила је врата гестаповцима. А онда се десило чудо. У загрљај јој је полетела комшиница Смиљка. “Ружо, кажи драгичка, добила си позив из позоришта у Панчеву. Примили су те”. Рахаела, која се у Жаркову представљала као Ружа из Војводине, брзо је схватила Смиљкину игру. У општем метежу агенти заборављају да је легитимишу. Сутрадан је напустила Жарково и отишла на један таван на Цветковој пијаци где је дочекала ослобођење 1944. Једино је она преживела Други светски рат у њеној породици.

nadlanu.com

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here