Два ремек-дела Љубе Поповића и Даде Ђурића 10 дана ексклузивно пред новосадском публиком

Поделите:

Изложба Миодрага – Даде Ђурића и Љубе Поповића у организацији Kултурног центра Новог Сада и Фондације “Плаво” из Београда може да се посети од данас до 10. септембра у Ликовном салону Kултурног центра Новог Сада. Пројекат назван “Дадо – Љуба – Укрштања” публици нуди по једну капиталну слику ова два велика мајстора европског сликарства и пружа прилику за ново сагледавање значаја ових уметника.

Kако објашњава Никола Стојчевић из Фондације “Плаво”, стваралаштво Миодрага – Дада Ђурића (1933-2010) биће представљено изузетним делом из 1976/77. године “Диптих Монжавула” (Диптyqуе де Монтјаволт) великог формата 150×500 цм, вишедеценијским власништвом престижног музеја “Соломон Гугенхајм” из Њујорка, док ће Љуба Поповић (1934 – 2016) бити заступљен веома значајним делом из 1975/76. године “Лепотица дана” (Ла белле де јоур) формата 210×300 цм, доскорашњим власништвом париске галерије “Тесе Херолд”.

– Те слике су однедавно у власништву једног београдског колекционара који је желео да остане анониман, а управо захваљујући њему новосадска публика ће први пут имати прилику да види та ремек-дела која су се коначно вратила на наше просторе – прича нам Стојчевић.

Додаје да је као идеја за поставку у KЦНС послужио чланак “Дадо – рат, Љуба – рат и мир” из 1970. године познатог француског писца и ликовног критичара Алена Жуфроае (1928-2015), који је објављен у париском часопису за савремену уметност “Опус Интернатионал”.

– У том тексту овај врсни ерудита је здружио два пријатеља истражујући њихове блискости и разлике, при том наводећи да је мало сликара као што су Дадо и Љуба чије дело сведочи о поштовању сликарства, запиткујући се и нудећи одговоре о ауторској експресији, занатској изведби, поетском и филозофском садржају стваралаштва ова два великана – каже Стојчевић.

Аутор поставке у KЦНС је књижевник и историчар уметности Драган Јовановић Данилов, чији смо текст “Магична укрштања” из каталога ове изложбе објавили у додатку “ПОП & Kултура”. Према његовим речима, ова поставка прати светски тренд где постоји обичај да се изложбе праве од једне или две слике, те да је тај концепт у Србији усвојила једино Модерна галерија у Ваљеву, а сада и KЦНС.

– “Магичним укрштањем” хтео сам да прикажем сличности ових великих уметника који су припадали групи „Медиала“, а који су имали четири упоришне тачке: фигурацију, фантастику, езотерију и колоризам – објашњава наш саговорник.

Додаје да код оба уметника има пуно детаља што је и сама идеја “Медиале“, да гледате данима и опет не видите све.

– Зато смо и одлучили да новосадској публици прикажемо само поменута два капитална дела која можете данима гледати и неће вам бити доста јер на оба дела има пуно детаља, а као што је Флобер рекао: „Бог се крије иза детаља“ – каже аутор изложбе.

Током трајања изложбе биће организоване свакодневне пројекције филмова и интервјуа два уметника. Такође, 8. септембра ће бити организована и јавна трибина о сликарству Миодрага – Даде Ђурића и Љубе Поповића.

Блиц

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here