Двотомно издање настало на основу вишедеценијског истраживања – НАСИЉЕ НАД СРБИМА

Поделите:

Опсежна студија др Радослава Гаћиновића Насиље над Србима у XX веку најцеловитији је и најисцрпнији преглед свих ратних и мирнодопских страдања српског народа током, по Хобсбауму, „кратког (1914–1991)” али и несумњиво најкрвавијег века европске историје. Ова широка панорама искушења кроз која је српски народ пролазио током XX века и кроз која делимично и даље пролази својеврсно је огледало епохе у каквом неки њени најутицајнији протагонисти и њихови потомци, а богме и понеки Срби, не воле да се огледају. Баш зато би књигу Насиље над Србима у XX веку ваљало да читају наши сународници и сви савременици којима истина лежи на срцу. Од скретања погледа на другу страну, или разбијања непоткупљивог огледала, може бити само штете.

Проф. др Дарко Танасковић

Аутор, проф. др Радослав Гаћиновић подухватио се захтевног посла да резимира историју политичког насиља над Србима у току XX века, једног злог усуда које се српском народу припремало и чинило на балканским просторима. Своју пажњу усмерио је на историјске разлоге тог чињења, али и чињење само, његов обим и квантификацију, његове протагонисте. Проф. Гаћиновић пише да се на Балкану ништа није дешавало мимо европске, а касније и светске политике. Аутор даје и своје виђење српских покушаја да се одбране и промовишу идеју слободе у заједници са другима са којима су делили или деле простор на коме живе и за које су Срби држали да имају заједнички идеал и интересе. Др Гаћиновић је применио мултидисциплинарни приступ, помоћу кога је дао теоријски оквир обрађене теме. Читалац, готово уџбенички, добија објашњења о значењу појма насиље, геополитичким одредницама балканског простора, сукобу ниског интензитета, политичком тероризму и прозелитизму или конверзији. По томе је ово дело особено када су сличне теме у питању. Аутор не само да информише о својим сазнањима, аутор подстиче читаоца да размишља о контроверзама које је на ове теме производила доскорашња литература писана из српских, али и светских пера.

Др Миле Бјелајац, научни саветник

Поделите:

1 коментар

  1. Све честитке за овај божанствено истинит наслов. Ову књигу треба да има свака српска кућа. А ваљало би да је имају и они који знају за Србе. Срби су, врло очигледно, у нестајању. Зло над њима наплаћује тежак данак Србима. Без овакве књиге нисмо смели да нестанемо. Што се моје маленкости тиче, сада ми је макар души мало лакше.
    Хвала аутору ове велике књиге.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here