Ево на шта се све троши новац из буџета

Поделите:

Независна културна сцена Србије открива на шта се троши новац из буџета. Секретаријат за културу Београда финансира и “Неверне бебе”

СВЕУКУПНИ буџет за културу је недопустиво мали, а и то мало средстава полукриминалне структуре злоупотребљавају за своје полукриминалне интересе, који нису интереси грађана Србије. То потврђују и резултати годишњих конкурса Министарства културе и Секретаријата за културу Београда.

На ово су у уторак указали чланови Асоцијације “Независна културна сцена Србије” на конференцији за новинаре у Медија центру. Учесници конференције су се осврнули на проблематичан избор комисија, наглашавајући да су имена чланова за градски конкурс за њих остала тајна.

– Милионске износе на градском конкурсу добиле су непознате организације – истакла је Ива Чукић. – За 27 организација не постоје подаци у Агенцији за привредне регистре, и то је само један од “бисера” непознате комисије. Значајан број удружења основан је непосредно пре, у току или након расписивања конкурса. Сумњамо да су поједине фирме повезане са политичарима, посебно са владајућим структурама. Једна од њих организује “Лав фест”, за чију ће техно журку из градског буџета бити плаћено 1.400.000 динара.

На конференцији смо сазнали и да је, као важне музичке догађаје, комисија Секретаријата за културу издвојила концерт “Неверних беба”, који ће бити подржан са 350.000 динара, док ће група “Алиса” за прославу 30 година постојања добити 250.000 динара. Новац је добила и фондација “Плаво”, која је основана дан после расписивања конкурса! “Италијански културни форум”, основан само два дана пре отварања конкурса, добиће два милиона динара “за прожимање српске и италијанске културе”. Плесни клуб “Наталија и Ивица” добио је 260.000 динара а престао је да ради прошле године. Још три организације које су обрисане из АПР добиће по 280.000 динара.

– Центар “Нови свет” добио је 350.000 динара за пројекат “Изградимо темеље здравог друштва”, што можда не би било чудно да није регистрован за услуге чишћења – каже Ива Чукић. – “Нови свет” је само једна од 28 организација које се не баве културом а добиле су више од осам милиона динара на овом конкурсу. Међу “награђенима” су и Асоцијација за оружје Србије, која је добила 250.000 динара, и Нова српска десница – 250.000 динара.

Анализирајући конкурсе Министарства културе, Предраг Цветичанин се запитао како је могуће да ансамбл “Казабланка”, регистрован у Швајцарској, који се бави организовањем концерата, добије пола милиона, а да нема новца за Културни центар “Рекс”, “Мимарт”, “Под театар”, “ЦК13”, “Лице улице”…

– На конкурсу за савремено стваралаштво, Центар за очување традиције и културе “Термоелектране Никола Тесла” Обреновац добио је подршку за пројекат “Стари занати”, а нема новца за “Лед арт”, односно “Арт клинику” – каже Цветичанин. – Центар за заштиту потрошача, животне средине и омладинску политику топличког округа Фениџ добио је подршку за пројекат “Децо свирајте са нама”, док нема новца за “Поезин”.

ПРИВИЛЕГИЈЕ ЗА ДВОР

ЧЛАНОВИ Асоцијације осврнули су се и на “Линију 481”, која се у буџету зове “дотације за невладине организације”.

– Мимо конкурса за заштиту и обнову Хиландара биће дато 70 милиона динара, за одржавање Дворског комплекса на Дедињу 68 милиона, док је рад Матице српске дониран са 45 милиона динара – каже Цветичанин. – Није нам баш најјасније каква је то невладина организација Дворски комплекс на Дедињу?! Притом, та “невладина организација” ове године добиће два пута више средстава за текуће одржавање него претходних. Али претходни министар културе није био члан Крунског савета.

КО ЈЕ ОДГОВОРАН?

– У Србији се стратешки девастирају институције и на републичком и на локалном нивоу – каже Милица Пекић. – Ако било који министар културе мисли да је постигао успех зато што ће отворити Народни музеј и Музеј савремене уметности после петнаест година, грдно се вара. То се не може третирати као успех, већ као обавеза. Позивамо да се нађу одговорни зато што те институције од јавног значаја нису радиле и зато што баштина коју оне користе није доступна грађанима.

Вечерње Новости

Поделите:

1 коментар

  1. Odvratno mi je ovo citati na kakav sve usranluk trose narodni novac,dok cemerni roditelji prosjace po sredstvima informisanja za lecenje bolesne dece.Nisu oni moji vladari i ni elita, odvratniji su mi od najgadnije bljuvotine na koju covek naidje.Glume seike i careve,gradeci fontane i organizujuci svakojake poganluke zarad domacega i svetskoga izivljavanja i snobizma.Od Srbije i Beograda prave javnu kucu,sa jeftinim robljem,Evropski Tajland.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here