Фестивал класичне музике “Бољшој”: Класика и Чорба

Поделите:

Кустурица најавио фестивал “Бољшој”. Преговори и са Валеријем Гергијевом

ФЕСТИВАЛ руске класичне музике “Бољшој”, који ће се по пети пут одржати од 13. до 15. јула у националном парку “Мокра гора”, према речима идејног оснивача – редитеља Емира Кустурице, постаје озбиљна институција која жели да младе талентоване музичаре са своје позорнице вине у свет међу велике уметнике. Он је данас у Београду, уз Сању Лубардић, представницу компаније “Гаспром њефт”, покровитеља фестивала, најавио фестивал који се одржава у времену у коме, како је рекао, све има политичку конотацију, а демократија се скрива иза популизма.

– Удомићемо на Мећавнику 60 младих извођача, који ће се у такмичарском програму борити за златну, сребрну и бронзану “Матрјошку” – рекао је Кустурица. – У преговорима сам да нам се придружи највећи диригент света Валериј Гергијев. Обећао је да ће доћи пред концерт који има заказан у Паризу. Имаћемо и премијерни наступ квинтета Романа Симовича, посебно оформљен за “Бољшој”, а чине га виолинисти Роберт Лакатош и Милијана Симович, виолончелисти Тим Хју и Ксенија Јанковић и пијаниста Владимир Милошевић.

Мајсторске курсеве држаће гости: виолиниста Роман Симовић, мецосопран Милијана Николић, виолончелиста Јустус Грим и виолинисткиња Татјана Самуил. Симфонијски оркестар “Бољшој” наступиће под диригентском палицом Србољуба Динића, док је за крај остављен наступ “Рибље чорбе”.

– Доводимо Бору Ђорђевића, као врхунског песника, да нас увесели, пошто га врло озбиљно доживљавамо – закључио је Емир.

Другог фестивалског дана публика ће моћи да ужива у светској премијери наступа клавирског квинтета Романа Симовића, посебно оформљеног поводом петог, јубиларног Бољшој фестивала. Такође, у програму овогодишњег фестивала је и концерт симфонијског оркестра „Бољшој“, под диригентском палицом маестра Србољуба Динића.

Оснивач фестивала, редитељ Емир Кустурица на конференцији за медије је истакао:

– Овај фестивал је постао озбиљна културна тачка на мапи Србије. Да је рађен и да наставља да ради и да живи заједно са својом руском браћом. Један фестивал као што је Бољшој у времену у којем живимо, представља праву вредност. Овде се ради о једном фестивалу у коме пристојaн број људи дође а исти тај број људи представља и публику јер се ради о младим талентима, које ми удомимо, који дођу та три дана и тамо се сретну са великим ауторима и покажу шта знају.

Компанија „Гаспром њефт“ је већ пет година генерални спонзор Бољшој фестивала, једне од најзначајнијих културних манифестација у Србији. „Бољшој“ је намењен промоцији младих талената из Србије и Републике Српске, а од 2015. године и из Русије, тачније из руских градова које „Гаспром њефт“ подржава у оквиру свог програма „Родни градови“. Тако се на једној прелепој српској планини друже, свирају и уче талентовани музичари из братских и блиских земаља, што је и циљ манифестације – подршка младима и јачање српско-руских културних веза. Као један од највећих економских, али и социјалних инвеститора у Србији, „Гаспром њефт“ посвећује велику пажњу пројектима који симболишу пријатељство Русије и Србије, па је компанија у том смислу подржала и обнову Руског некропоља у Београду, а највећа инвестиција је свакако унутрашња декорација куполе Храма Светог Саве на Врачару“, изјавила је Сања Лубардић на конференцији.

Као и претходних година, звезде фестивала ће одржати мајсторске курсеве младим талентима.

Поред звезда овогодишњег фестивала, Бољшој су посетили и музички великани попут српског виолинисте Немање Радуловића, као и руски пијанисти Јуриј Розум и Денис Мацујев. Поред одржаних концерата, ови музички мајстори су одржали и мастер курсеве српској и руској деци.

У овогодишњем такмичарском програму ће трећу годину заредом наступити ученици из чак пет градова из Русије, и то Оренбурга, Нојабрска, Ханти-Мансијска, Мурављенка, Омска и Томска. Руски музичари са великим успехом наступају на фестивалу, па је тако добитница бронзане награде у 2015. години била млада виолинисткиња Анастасија Чугајнова из Ханти-Мансијска, а прошле године је такође бронзану бабушку освојила пијанисткиња Екатерина Маслова из Нојабрска.

И ове године, симбол фестивала ће бити музичка матрјошка у бојама руске и српске државне заставе, која симболизује јединство културних вредности два словенска народа – Русије и Србије, које је отелотворено у слободи музичког изражавања. Награде фестивала су златна, сребрна и бронзана матрјошка.

Прошле године је фестивал добио и сопствени симфонијски оркестар. Идеја за оснивање оркестра родила се управо из тежње да се младим уметницима и студентима омогући да направе прве професионалне кораке наступајући заједно са познатим извођачима класичне музике.

Фестивал „Бољшој“ се развија, из године у годину постаје све репрезентативнији и све занимљивији. Он је постао прави симбол пријатељства, музичког уједињења две државе које повезује вишевековна духовна и културна традиција. Управо је на развој тих односа усмерен социјални програм компаније „Гаспром њефт“ – највећег међународног инвеститора у Србији.

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here