Филм о манастирима на Косову и Метохији (видео)

Поделите:

Борис Малагурски завршава филм о нашим манастирима на Косову и Метохији. Албанци желе да цркве претворе у мртве туристичке атракције

ФИЛМОМ “Косово: Моменат у цивилизацији” желимо да код људи широм света изазовемо исту тугу, исти бес кад виде страдање наших цркава и манастира, као што их је погодило уништење културног наслеђа у Палмири. Желимо истином да се боримо против било каквих покушаја да се отме не само део наше, већ и културне баштине цивилизације.

Ово, за “Новости”, каже редитељ и продуцент Борис Малагурски, чије ново филмско остварење, које приводи крају, има за циљ да светској јавности представи српско и Унесково наслеђе на Косову и Метохији, да објасни ко је угрожава и зашто она мора да остане баштина Србије. Светска премијера филма планирана је за јесен ове године у Паризу, где је седиште Унеска, а редитељ се нада да ће бити приказан и у другим метрополама широм света, као и на познатим телевизијским каналима “Хистори”, “Раша тудеј”, “Би-Би-Си”…

– Пећка патријаршија, Високи Дечани, Грачаница и Богородица Љевишка су и данас угрожени, да није тако не би у Унеску били заштићени као културна добра у опасности – истиче Малагурски. – Да није тако не би у Дечанима био Кфор, не би биле снаге безбедности да штите манастир од локалног становништва.

Малагурски сматра да је циљ косовске владе, која тврди да има довољно гласова за учлањење у Унеско, да српске светиње претвори у “мртве туристичке атракције”.

– Тврде да желе да их заштите, а заправо су они ти од којих их треба штитити. Чак и НАТО не верује званичној Приштини. Сигурно је да не би смели да понове 17. март 2004, када су уништили 150 цркава и манастира, али би те светиње претворили у туристичке атракције. У њима не би било монаха, не би било живота, а све поруке које су се вековима преносиле заправо би биле убијене. На тај начин би се уништило културно наслеђе Србије – убеђен је Малагурски.

Са снимања филма “Косово: Моменат у цивилизацији”

“Косово: Моменат у цивилизацији” снимљен је уз подршку Канцеларије за КиМ, Туристичке организације Београда и великог броја појединаца из земље и иностранства, који су несебично донирали за овај пројекат од државног интереса. Гледаоце ће кроз причу водити аустралијски водитељ српског порекла Стефан Поповић, са којим је Малагурски и раније сарађивао, а којег многи препознају из филма “Бићемо прваци света”, у којем је глумио.

– Филм није политички острашћен. То је питка прича о Поповићевом детињству на Косову, испричана на енглеском језику за западну публику – објашњава Малагурски. – Покушали смо да покажемо да наши манастири нису само обичне грађевине, већ да имају своје вредности, које су у њих уграђиване вековима. Циљ нам је да публика заволи наше светиње.

ДОПРИНОС ЦИВИЛИЗАЦИЈИ

СЦЕНАРИО за документарни филм написао је млади дипломирани теолог Милош Нинковић, а директор фотографије је Младен Јанковић.

– Уверен сам да ће филм допринети да странци схвате значај нашег вишевековног постојања на КиМ, али и да ће променити негативну перцепцију о Србији коју многи гаје у свету. Борба за наше светиње на КиМ заиста је борба свих људи који цене цивилизацијске тековине против оних који желе да их униште – каже Малагурски и додаје да ће и домаћа јавност сазнати много до сада непознатих и занимљивих чињеница о нашем доприносу светској цивилизацији.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here