Film „Težina lanaca 3“ premijerno prikazan u Beču

Podelite:

 

U organizaciji Srpskog kulturnog i prosvetnog Društva „Prosvjeta“ iz Beča u petak, 25. oktobra, u bioskopu „Megaplex“ u jedanaestom bečkom okrugu premijerno je u Evropi prikazan dokumentarni film „ Težina lanaca 3“ režisera Borisa Malagurskog.

 

O velikom interesovanju za ovim filmom, koji je već prikazan u Sjedinjenim američkim državama i Kanadi, najbolje govori potpuno ispunjena bioskopska sala.

Evropskoj premijeri filma u Beču koja je označila i početak prikazivanja u čitavoj Evropi, prisustvovao je i režiser Boris Malagurski.

 

„Težina lanaca 3“ je najnovije ostvarenje filmskog serijala po kome je srpsko kanadski režiser i producent Boris Malagurski postao veoma popularan prikazujući dešavanja na prostorima bivše Jugoslavije iz perspektive svetskih političkih i ekonomskih kretanja. Premijerno prikazivanje trećeg dela ovog serijala se bavi sistemskim problemima na ekološkom planu i zagađenju životne sredine. Film ne zaobilazi ekonomski pritisak neoliberalnog poretka u svetu, koji se u jurnjavi za profitom ne osvrće na negativne globalne ekološke i klimatske posledice. Štetnosti genetski modifikovane hrane, štetnosti osiromašenog uranijuma, kao i novi modeli poljoprivrednih programa, koje je autor snimio na Kubi i koji se nude kao ekološko svesna alternativa, teme su ovog filma koje je publika sa velikim interesovanjem pogledala.

 

Predsednik „Prosvjete“ Srđan Mihajlović kao domaćin premijere srdačno je pozdravio Borisa Malagurskog i u ime Društva ali i svih Srba koji žive u Beču zahvalio se što je upravo Beč izabran za početak prikazivanja filma u Evropi. „Hvala Borisu, hvala i svima vama koji ste došli da zajedno pogledamo ovaj izuzetan film. Želim da svi uživamo u njemu i da budemo podstaknuti na dublje razmišljanje o svim negativnim pojavama u društvu, kao i o onome što svako od nas pojedinačno može da učini da bi ovaj svet postao bolje mesto za život“, rekao je Mijalković.

 

Nakon projekcije, Boris Malagurski je odgovarao na pitanja publike i apelovao da svako svojim angažmanom može da doprinese širenju svesti o potrebi za sistemskim promenama. Publiku u Beču interesovalo je najpre — da li će se Boris uključiti u politiku. Malagurski nije dao konkretan odgovor, rekavši da će to biti jasno u narednom periodu.

 

U nastavku večeri mnogobrojna bečka publika imala je prilike da se fotografiše sa Malagurskim, da mu lično postavi još neko pitanje, kao i da svojim donacijama pomogne i podrži njegov rad. Druženje je nastavljeno u obližnjem lokalu gde se uz piće još dugo ćaskalo o filmu.

Nakon SAD, Kanade, evropska premijera filma se posle prikazivanja u Beču, nastavlja u Nemačkoj, Švajcarskoj i Austriji. Film će, po najavi autora, u Srbiji i regionu biti prikazan krajem januara i početkom februara naredne godine.

 

Buduće lokacije i datumi prikazivanjana nemačkom govornom području:

 

Austrija

03.11.2019             17:00      Lauterach (AT)

04.11.2019             20:00      Innsbruck (AT)

05.11.2019             20:00      Salzburg (AT)

06.11.2019             20:00      Linz (AT)

07.11.2019             20:00      Graz (AT)

 

Nemačka

27.10.2019             17:00      Nürnberg (DE)  CineStar Erlangen

28.10.2019             20:00      Frankfurt (DE)  CineStar

02.11.2019             20:00      Stuttgart (DE)  UFA Palast

 

 

PR. Prosvjeta Austrija, 27.10.2019.

 

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here