Филм „Тежина ланаца 3“ премијерно приказан у Бечу

Поделите:

 

У организацији Српског културног и просветног Друштва „Просвјета“ из Беча у петак, 25. октобра, у биоскопу „Megaplex“ у једанаестом бечком округу премијерно је у Европи приказан документарни филм „ Тежина ланаца 3“ режисера Бориса Малагурског.

 

О великом интересовању за овим филмом, који је већ приказан у Сједињеним америчким државама и Канади, најбоље говори потпуно испуњена биоскопска сала.

Европској премијери филма у Бечу која је означила и почетак приказивања у читавој Европи, присуствовао је и режисер Борис Малагурски.

 

„Тежина ланаца 3“ је најновије остварење филмског серијала по коме је српско канадски режисер и продуцент Борис Малагурски постао веома популаран приказујући дешавања на просторима бивше Југославије из перспективе светских политичких и економских кретања. Премијерно приказивање трећег дела овог серијала се бави системским проблемима на еколошком плану и загађењу животне средине. Филм не заобилази економски притисак неолибералног поретка у свету, који се у јурњави за профитом не осврће на негативне глобалне еколошке и климатске последице. Штетности генетски модификоване хране, штетности осиромашеног уранијума, као и нови модели пољопривредних програма, које је аутор снимио на Куби и који се нуде као еколошко свесна алтернатива, теме су овог филма које је публика са великим интересовањем погледала.

 

Председник „Просвјете“ Срђан Михајловић као домаћин премијере срдачно је поздравио Бориса Малагурског и у име Друштва али и свих Срба који живе у Бечу захвалио се што је управо Беч изабран за почетак приказивања филма у Европи. „Хвала Борису, хвала и свима вама који сте дошли да заједно погледамо овај изузетан филм. Желим да сви уживамо у њему и да будемо подстакнути на дубље размишљање о свим негативним појавама у друштву, као и о ономе што свако од нас појединачно може да учини да би овај свет постао боље место за живот“, рекао је Мијалковић.

 

Након пројекције, Борис Малагурски је одговарао на питања публике и апеловао да свако својим ангажманом може да допринесе ширењу свести о потреби за системским променама. Публику у Бечу интересовало је најпре — да ли ће се Борис укључити у политику. Малагурски није дао конкретан одговор, рекавши да ће то бити јасно у наредном периоду.

 

У наставку вечери многобројна бечка публика имала је прилике да се фотографише са Малагурским, да му лично постави још неко питање, као и да својим донацијама помогне и подржи његов рад. Дружење је настављено у оближњем локалу где се уз пиће још дуго ћаскало о филму.

Након САД, Канаде, европска премијера филма се после приказивања у Бечу, наставља у Немачкој, Швајцарској и Аустрији. Филм ће, по најави аутора, у Србији и региону бити приказан крајем јануара и почетком фебруара наредне године.

 

Будуће локације и датуми приказивањана немачком говорном подручју:

 

Аустрија

03.11.2019             17:00      Lauterach (AT)

04.11.2019             20:00      Innsbruck (AT)

05.11.2019             20:00      Salzburg (AT)

06.11.2019             20:00      Linz (AT)

07.11.2019             20:00      Graz (AT)

 

Немачка

27.10.2019             17:00      Nürnberg (DE)  CineStar Erlangen

28.10.2019             20:00      Frankfurt (DE)  CineStar

02.11.2019             20:00      Stuttgart (DE)  UFA Palast

 

 

ПР. Просвјета Аустрија, 27.10.2019.

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here