Филмом „Деца Козаре“ подсетити на страхоте Другог светског рата

Поделите:

Режисер Лордан Зафрановић изразио је наду да ће радити филм „Дјеца Козаре“, јер има дубоку потребу да укаже на страхоте Другог свјетског рата.

Лордан Зафрановић
Лордан Зафрановић

„Криком се обратити овој средини и човјечанству које је заборавило шта је донио Други свјетски рат, какву мржњу је побудио, какве геноциде починио, каква звјерства, а нека сила тог фашизма се поново јавља у Европи“, рекао је Зафрановић за „Блиц“.

Он је нагласио да страхује и стрепи да би поново неки мутни типови могли да успоставе нове трагедије.

„`Дјеца Козаре` је један од најбољих сценарија које сам имао у рукама. Арсен Диклић је написао класичан сценарио који би се могао приказивати студентима као примјер како се пишу сценарији за играни филм, како се граде ликови. Дакле, историјски `Дјеца Козаре` су прича о страдању без преседана“, рекао је Зафрановић.

Према његовим ријечима, страдање дјеце говори о најмрачнијој страни човјека, јер се дјеца не могу бранити и не разумију те силе мрака.

Говорећи о актуелним српско-хрватским односима, Зафрановић је рекао да није аналитичар и да те приче слуша у кафани у којој свако има своје мишљење.

„Углавном није ми јасно зашто би сада требало стати са анализом историје када је она присутна у сваком моменту нашег живота. Забрана никада није донијела добро него још жешћу реакцију. Тако да је то политичка игра“, навео је Зафрановић.

Он истиче да је добро што се Србија и Хрватска зближавају. „Филмаџије су већ 15 и више година уназад направиле велики мост. Готово да нема филма који није копродукција“, рекао је Зафрановић.

Извор: СРНА

Поделите:

1 коментар

 1. Кад би Срби имали своју државу филм о нашој деци са Козаре би већ одавно био снимљен.

  За време усташко-кумунистичке злочиначке конфедерације, тада су је називали Социјалистичка Југа, важније је било гајити братсво и јединство, а истина о усташко-комунистичим злочинима се сакривала.
  Скривање истине је уствари била припрема терена да се злочин настави.

  “Споразум комуниста и усташа о уништењу Срптва” потписан од Миле Будака и Моше Пијаде 1935 год. у затвору у Сремској Митровици важи и данас.

  Да ли је то тачно најбоље је питати Брозовог унука, Јошку Броза, који је посланик Социјалистичке странке у српском парламенту.
  Јошко Броз, инаће у приватном животу пропали кафеђија, и данас је шеф некакве нове комуњарске партије.
  А и у Загребу се вреди распитати, Павелићева унука живи у Шпанији, повремено долази у Хрватску.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here