Filmom „Deca Kozare“ podsetiti na strahote Drugog svetskog rata

Podelite:

Režiser Lordan Zafranović izrazio je nadu da će raditi film „Djeca Kozare“, jer ima duboku potrebu da ukaže na strahote Drugog svjetskog rata.

Lordan Zafranović
Lordan Zafranović

„Krikom se obratiti ovoj sredini i čovječanstvu koje je zaboravilo šta je donio Drugi svjetski rat, kakvu mržnju je pobudio, kakve genocide počinio, kakva zvjerstva, a neka sila tog fašizma se ponovo javlja u Evropi“, rekao je Zafranović za „Blic“.

On je naglasio da strahuje i strepi da bi ponovo neki mutni tipovi mogli da uspostave nove tragedije.

„`Djeca Kozare` je jedan od najboljih scenarija koje sam imao u rukama. Arsen Diklić je napisao klasičan scenario koji bi se mogao prikazivati studentima kao primjer kako se pišu scenariji za igrani film, kako se grade likovi. Dakle, istorijski `Djeca Kozare` su priča o stradanju bez presedana“, rekao je Zafranović.

Prema njegovim riječima, stradanje djece govori o najmračnijoj strani čovjeka, jer se djeca ne mogu braniti i ne razumiju te sile mraka.

Govoreći o aktuelnim srpsko-hrvatskim odnosima, Zafranović je rekao da nije analitičar i da te priče sluša u kafani u kojoj svako ima svoje mišljenje.

„Uglavnom nije mi jasno zašto bi sada trebalo stati sa analizom istorije kada je ona prisutna u svakom momentu našeg života. Zabrana nikada nije donijela dobro nego još žešću reakciju. Tako da je to politička igra“, naveo je Zafranović.

On ističe da je dobro što se Srbija i Hrvatska zbližavaju. „Filmadžije su već 15 i više godina unazad napravile veliki most. Gotovo da nema filma koji nije koprodukcija“, rekao je Zafranović.

Izvor: SRNA

Podelite:

1 komentar

 1. Kad bi Srbi imali svoju državu film o našoj deci sa Kozare bi već odavno bio snimljen.

  Za vreme ustaško-kumunističke zločinačke konfederacije, tada su je nazivali Socijalistička Juga, važnije je bilo gajiti bratsvo i jedinstvo, a istina o ustaško-komunističim zločinima se sakrivala.
  Skrivanje istine je ustvari bila priprema terena da se zločin nastavi.

  “Sporazum komunista i ustaša o uništenju Srptva” potpisan od Mile Budaka i Moše Pijade 1935 god. u zatvoru u Sremskoj Mitrovici važi i danas.

  Da li je to tačno najbolje je pitati Brozovog unuka, Jošku Broza, koji je poslanik Socijalističke stranke u srpskom parlamentu.
  Joško Broz, inaće u privatnom životu propali kafeđija, i danas je šef nekakve nove komunjarske partije.
  A i u Zagrebu se vredi raspitati, Pavelićeva unuka živi u Španiji, povremeno dolazi u Hrvatsku.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here