Филмови Отац и Дара у трци за Оскар – пријављено седам домаћих кандидата

Поделите:
НА конкурс за избор српског кандидата за Оскар, како “Новости” сазнају, пријавило се седам филмова: “Отац” Срдана Голубовића, “Пијавице” Драгана Маринковића, “Мој јутарњи смех” Марка Ђорђевића, “Име народа” Дарка Бајића, “Дара из Јасеновца” Предрага Антонијевића, “Викенд са ћалетом” Мирослава Момчиловића и “Реална прича” Гордана Кичића.

Због пандемије, Америчка филмска академија померила је церемонију доделе Оскара на 25. април 2021, а Србија, као и друге земље имају дужи рок, до 1. децембра, да пошаљу име свог представника.

Ова “епидемијска” година је у Србији донела још једну новину: уместо Академије филмске науке и уметности (АФУН) која је традиционално деценијама организовала избор нашег кандидата за Оскар, тај посао преузео је Филмски центар Србије.

– Ове године домаћег кандидата бираћемо по новим правилима – каже, за “Новости”, директор ФЦС Гордан Матић, и објашњава. – Имаћемо седмочлану селекциону комисију коју ће чинити четири представника струковних удружења, један члан Управног одбора ФЦС и два истакнута представника из филмског света, а на предлог УО.

По речима Матића, избор српског кандидата ове године је ствар компромиса, “престројавање упутстава и правилника”.

– Сигурно ће бити незадовољних, али радићемо како је најбоље могуће.

ћ

– АФУН ће бити део селекционе комисије, имаће свог члана. Наша намера је да са овом организацијом сарађујемо још више него што је било до сада, да помогнемо неке њихове иницијативе, и да се ослонимо на њихово вишегодишње искуство у овом избору.

Комисија од 20. новембра почиње да гледа пристигле филмове, а већ неколико дана касније могла би се очекивати њихова одлука о српском кандидату за престижну награду Оскар.

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here