Французи су тврдили да је ЋИРИЛИЦА писмо АНЂЕЛА!

Поделите:

1717. године je руски цар Петар I пошао у посету Француској, намеран да на том путу обавезно обиђе и стари град Ремс, традиционално место крунисања француских монарха.

Уваженом госту су римокатолички калуђери, у знак нарочитог поштовања, показали најсветију драгоценост која се чувала у храму, древну свету књигу исписану тајанственим, непознатим знацима, над којом су вековима сви француски краљеви полагали заклетву током крунисања.

Узевши у руке стари рукопис, Петар I је, на запрепашћење калуђера, почео да га чита наглас. Реч је заправо била о Јеванђељу написаном делом на црквено-словенском језику, а делом на глагољици.

Касније је откривено да је Јеванђеље доспело у Француску средином XI века и да га је донео неко из пратње Ане Јарославовне, кћери кијевског књаза Јарослава Мудрог.

Она је желела да, након удаје за француског краља Хенрија I, током крунисања положи заклетву на Јеванђељу које је донето из Русије.

Временом су сви заборавили одакле је оно доспело у Ремс и на ком језику је написано.

Французи су веровали да је текст тог Јеванђеља написан на језику анђела и били су потпуно шокирани када се испоставило да гост из «варварске земље» разуме тајанствени „рајски језик“.

Јеванђеље Ане Јарославовне се и данас чува у катедрали у Ремсу и сматра се народном светињом Француске.

Србин инфо

Поделите:

2 Коментари

  1. Јеванђеље Ане Јарославовне се и данас чува у катедрали у Ремсу и сматра се народном светињом Француске.

    Od koga se smatra? Alziraca, Markanaca, Nigerijanaca? Francuska ne postoji, postoji samo razno ime. Francuska je verski, kulturno, demografski, ekonomski, politicki, bilo kako unistena drzava. Kava cirilica kava svetinja. Nije im ni papa svetinja kamoli cirilica.

  2. Ћирилица Вам је проблем. А она је оцењена од стручњака не само као “писмо анђела”, неко и као “лепа”, психијатријски за болесне у души, за слабовиде и сл. “лековита”, “читљивија од латинице”, српска азбука као “најпогодније писмо за компјутерске потребе” и сл. Припаганда, идеологија и хиљадугодишња мржња према ћирилици којом се Срби хиљаду година лакше штите од асимилације и убијања идентитета Срба посебно дала је данашње резултате у обмани Срба да пређу на већинско писање латиницом свога језика. Ћирилица у Срба могла је бити убијена тек када су их смишљено “обогатуили” са два писма и када је форсирано од власти у Југославији једно од њих (латиничко писмо). Србе су латиницом успели да победе тек сами Срби (власт и лингвисти) као издајници свога писма.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here