Гиле “Електрични оргазам”: Како сам постао будиста…

Поделите:

“Пет година има већ како сам почео да медитирам и да се бавим тиме. За мене је то била нека врста практичног тренинга где сам бавим својим умом и циљ свега тога јесте у ствари оно што сви људи на планети желе, а то је да буду срећни. Овде постоји конкретан метод вежбања како да се то постигне”, испричао је Гиле

“Ја нисам нашао директну везу између рокенрола и будизма. То је једноставно нека ствар која је намењена свим људима без обзира да ли си рокенрол звезда, аутомеханичар, доктор наука или пекар и нема никакве везе са занимањем којим се човек бави”, рекао је за Блиц Срђан Гојковић Гиле, фронтмен бенда “Електрични оргазам” и – будиста.

Он се тренутно налази у првом будистичком манастиру у Србији који ће званично бити отворен у недељу, у месту Чортановци недалеко од Новог Сада.

“Медитација је у ствари као нека ментална гимнастика. Што се више бавиш тимем имаћеш више користи од тога”, истакао је Гиле и додао да то вежбање треба да се прошири на све активности у животу: кад ходаш улицом, кад се возиш тролејбусом, кад свираш гитару на проби, причаш са другим људима…

“Медитација је ту као нека одскочна даска”, објаснио је Гиле. “То је нешто што се бави квалитетом људске егзистенције у овим нашим животима и то превазилази само занимање.”

Укратко, истакао је Гиле, будизам нема никакве везе са рокенролом, и објаснио како се пронашао у будизму.

“Пет година има већ како сам почео да медитирам и да се бавим тиме. За мене је то била нека врста практичног тренинга где сам бавим својим умом и циљ свега тога јесте у ствари оно што сви људи на планети желе, а то је да буду срећни. Овде постоји конкретан метод вежбања како да се то постигне”, испричао је Гиле.

Једна од ствари које му нарочито допадају у овој пракси јесте да све зависи “од тебе, од твојих активности и твојих поступака, а не ни од каквог бога, судбине, или неких других спољних фактора”. Он је у целу причу ушао, како је рекао, као у неки експеримент, како би у пракси проверио оно што је читао у књигама.

“Мени се допада што у будизму нема никакве догме, никаквог слепог веровања у нешто и све је постављено тако да ти то, у ствари, и провериш”, рекао је Гиле и додао да га је све то привукло будизму.

 

 

Недељник

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here