Херман Хесе: Није срећа у материјалним стварима, него је срећа начин на који гледамо на свијет. То је важно.

Handsome grandfather in a autumn park. Old man
Поделите:

Што сам бивао старији, све мање су ме испуњавала ситна задовољства која ми је живот пружао и све јасније сам схваћао гђе треба тражити праве изворе радости и смисла. Није срећа у опипљивим стварима нити онима што чине тренутно задовољство, то треба упамтити.

Научио сам да бити вољен не значи ништа, а да је вољети све, да је способност да осјећамо оно што даје вриједност и љепоту нашем постојању. Тако живимо бољи живот. Гђе год би се на земљи појавило оно што се може назвати срећом, било је саткано од емоција.

Новац није ништа, моћ није ништа. Многи имају и једно и друго, а ипак су несретни. Љепота није ништа. Видио сам лијепе мушкарце и лијепе жене који су били несретни упркос својој љепоти. Ни здравље није све; сватко је здрав тко се тако осјећа и ту је сва политика.

Било је болесника пуних воље за животом који су је његовали до самог краја и било је здравих који су венули мучени страхом од патње. Али срећа је увијек била тамо гђе је нетко знао вољети и живио за своје осјећаје. Битно је бити захвалан на свему што имаш.

Ако их је његовао, ако их није газио и потискивао, она су му доносила задовољство. Љепота не пружа радост ономе тко је посједује, већ ономе тко је зна вољети и дивити јој се…Испуните своје срце љубављу ако желите испуњен живот. Неће се среће нагледати онај у чијем је срцу мржња.

 

Pult 24 info

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here