Империја под именом “Ralph Lauren”

Поделите:

Kраљ елеганције, амерички креатор, дизајнер и филантроп, Ралпх Лаурен ове године слави велики јубилеј, 50 година од како је лансирао своју прву робну марку “Поло” са чувеним амблемом поло играча. Док се модни трендови смењују, Ралпх је остао веран свом првобитном концепту – он не продаје само модну одећу, већ животни стил. Ова филозофија му је омогућила да се вине до неслућених висина, обезбеђујући му моћну финансијску позицију и сигурно место у историји дизајна. Завидан успех за момка из Бронкса, потеклог из јеврејске породице средњег сталежа у којој никад није претицало. Још као клинац, имао је истанчан осећај за естетику, па је радећи док се школовао, сав џепарац трошио на лепе крпице. Није баш био одушевљен мушком модом шездесетих година, што га је навело да сам покуша да креира своју гардеробу, под снажним утицајем вечите енглеске елеганције, која ће наставити да га инспирише током целе каријере. Ралпх је добро знао да енглески мушкарац уме да носи скупу одећу, али са неодољивим ноншалантним шармом. Управо то је желео да постигне својим креацијама. И успео је.

Прва прилика се указала кад му је пошло за руком да убеди њујоршког текстилца Брумела да инвестира у пројекат са краватама, који је убрзо употпунио твид оделима и кошуљама “енглеско-америчког стила и француског кроја” под називом “ПОЛО РАЛПХ ЛАУРЕН”. Kолекција је била намењена богатим космополитама са осећајем за шик, лансирајући тако читав један нов концепт облачења. Овај пројекат је само у првој години донео приход од пола милиона долара. Успут је следио и пласман кравата са потписом РЛ у америчком трговинском гиганту “Блоомингдалес”, који је тражио од младог Лаурен-а да скине своје име са етикете, што је он одлучно одбио. После огромног успеха код купаца, ланац “Блоомингдалес” пристаје на све услове. Остало је, кажу, историја. Истовремено, понуђен му је пројекат дизајнирања костима за филм “Велики Гетсби”.

Осамдесетих година већ самоуверено влада светом мушке моде све док једини прави и достојни конкурент Армани, не преузима примат, потискујући Лаурена у други план. Лаурен тада припрема нову елегантну колекцију одела и кошуља од најбољих материјала најављујући “цомебацк” у великом стилу. Од тада, двојица могула дизајна суверено владају раме уз раме америчким и светским модним тржиштем.

Исту деценију обележава лансирање прве женске линије као и колекције за кућу, са пешкирима, постељином и намештајем. Неисцрпан иновативни дух, непогрешив осећај за бизнис и способност да се бори за свој производ у свим околностима, помажу му да постане оснивач, дизајнер и председник компаније вредне милијарду долара. Савршено добро је знао да је за пласирање производа од огромне важности и атрактивна амбалажа као и професионално осмишљена презентација, што није научио у школи за бизнис коју је похађао и незадовољан концепцијом наставе, напустио пред сам крај школовања. Не само да је први модни креатор који је отворио радњу са својим именом, већ и први који нуди купцима комплетан и сасвим посебан “лифестyле”, који брзо бива прихваћен у САД-у а потом и у центрима европског континента. Вешто избегавајући замке које поставља кич и жеље да се допадне по сваку цену задовољавајући укус широких маса, Лаурен-ов “лифестyле” је намењен префињеном купцу који има новца, укуса и знања. Уосталом, са тим мотивом на уму за свој лого је и одабрао мотив краљевског спорта – поло играча.

У браку је од 1964. и има троје одрасле деце, од којих се породичном бизнису посветио само један од двојице синова, Давид. Поред робне марке “Поло”, следи “Пинк Понy” – глобални пројекат у борби против рака. Проценат од сваког одевног предмета из ове колекције иде у фонд за рано дијагностиковање, снимање, лечење и истраживање канцера. Kао резултат рада и ангажовања у овој области, 2003. се отвара РЛ Центар за превенцију и лечење канцера у њујоршком Харлему. До сада је Центар збринуо око сто хиљада пацијената, од којих тринаест хиљада без здравственог осигурања.

Дуго су тржиштем владале линије модерне женствене колекције “Блацк Лабел” чији је императив бела кошуља, костими и најфинија трикотажа од кашмира, као и “Блуе Лабел”, инспирисана мушким стилом одевања, тканинама од богатог твида и топлим загаситим тоновима фланела, уз неизбежну спортску колекцију са поло мајицом у свим могућим варијантама, да би недавно биле замењене новим брендовима: Поло, Лаурен, Деним анд Супплy, РЛ Цоллецтион, Доубле РЛ, уз актуелне модне линије за децу и омладину.

Лаурен-ов тим дизајнера нуди комплетно опремање куће са одабраним материјалима, егзотичним дрветом, сребром, месингом, светски познатим кристалом и порцеланом, креираним под утицајем европских стилова деветнаестог и двадесетог века, или са императивом савременог живота пре свега његовог родног Њујорка, не запостављајући љубитеље етно трендова Kариба, Мексика, Африке и америчког Југа и Запада. Захваљујући Лаурен-у, многим домовима и кућама данас провејава дух прохујалих времена, традиције преузете од старих енглеских стилова едвардијанског и викторијанског периода, као и америчког колонијалног стила, подсећајући неодољиво на кадрове из филма “Прохујало са вихором”.

Лаурен-ов дизајн трикотаже, вуче корене из традиционалног плетарства са Шетландских острва, преузимајући добро познати дезен “Фаир Исле” – танке концентричне траке јасних боја испреплетане у геометријске шаре, израђене најчешће од шетланд предива. На другој страни је његов омиљени градски шик са рафинираним кројем који прати силуету комбиновањем структуре и текстуре, у материјалима као сто су твид, пренс дегал, сомот, кашмир, штоф-свила, антилоп. Вечерње хаљине увек одишу елеганцијом и грациозношћу и начињене су само од најфинијих тканина: свиленог муслина, тафта и сатена, а креације су осмишљене тако да се у њима свака жена осећа се као краљица.

Ралпх Лаурен је власник часописа, чији садржај покрива све видове живљења и путовања у високом стилу, његов wебсите је празник за очи, ентеријери и излози продавница РЛ су препознатљивог изгледа и толико лепи и другачији да је поред њих немогуће проћи а не зауставити се. Kраљ елеганције на свим пољима, отвара свој први ресторан у непосредној близини највеће “Поло” продавнице, где госте дочекује ентеријер аперитив бара са камином у црном мермеру, полице са књигама, топли тонови махагонија и месинга и коктел столови од ебоновине, што асоцира на енглеске клубове. На зидовима су црно-беле фотографије Мика Џегера, Гари Kупера и Френка Синатре које се на неки чудан начин добро уклапају са старим енглеским уљима. Амбијентална целина сале ресторана са сликама из Лаурен-ове приватне колекције на загасито плавим зидовима, лампама, кожним седиштима боје карамела и много племенитог дрвета, заокружује комплетан утисак, а све то у савршеној координацији са бојама и текстурама ауторовог уметничког приступа, што све скупа као и небројено пута до сада неизбежно пружа утисак отменог и луксузног, са дискретном дозом декадентног. У истом стилу су и ресторани у Чикагу, Паризу и Лондону. Да ли уопште треба помињати да се у оваквом амбијенту, храна, винска карта, услуга, укуси и мириси, могу дефинисати само једним епитетом – беспрекорно.

И као круна целокупног ангажовања, елана, огромне мотивације и рада, Ралпх Лаурен оснива РЛ Фондацију за стипендирање деце трагично настрадалих сународника и пружа финансијску помоћ непрофитним организацијама чији број превазилази 60.
Али основна вокација овог човека неисцрпног талента и инспирације – креирање лепих предмета за ношење и опреме за становање и даље је покретачка снага захваљујући којој ова сторија са срећним почетком обећава да ће још дуго трајати. Довољно је погледати неку од модних ревија или колекција, и схватити да је Ралпх Лаурен сасвим посебна појава у свету моде, естетике и дизајна нашег времена.

 

 

Недељник

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here