Јован Дучић: У причи о једној љубави вечитог нежење и великог заводника

Поделите:

“Мага Николић Живановић, сама песник и песника Јове Дучића прво надахнуће”

Књижевни рад Јована Дучића надалеко је познат и свакако представља једну од најистакнутијих српских песничких фигура 20. века. Написао је велики број песама, у којима је најчешће опевао љубав, бол, срећу, смрт, самоћу и пролазност. Дучић се никада није женио, али пратиле су га у стопу приче о бројним везама и ванбрачној деци.

Рођењем везан за Требиње, а радом и животом за Мостар, Париз, Женеву, Софију и Атину. Путник пуних кофера стихова, речи, великих љубави, снова и тајни.

Дучић је, као тек пристигли учитељ, 1893. године у Бијељини срео Магдалену Магу Живановић, унуку богатог бјељинског трговца и једног од најугледнијих Бјељинаца.

Свесна своје лепоте, Мага је волела да се последња хвата у коло, како би сви на њу обратили пажњу.

Љубав је планула, а под Дучићевим утицајем и Магдалена је почела да пише поезију, поставши тако прва бјељинска песникиња.

Магдаленин отац никако није дозвољавао да му се ћерка уда за дошљака који нема ништа друго до учитељску плату, иако је цео град је брујао о њиховој љубави.

Патријархално васпитана, Магдалена није хтела да поступи противно очевој вољи, али је смогла довољно снаге да одбије брачну понуду богатог трговца кога јој је нашао отац.

Foto: Wikipedia/ Obradovic GoranКрај њене и Дучићеве љубави убрзале су аустроугарске власти, које су у лето 1894. године младог учитеља протерале из Бијељине због због патриотских песама „Отаџбина“ и „Ој, Босно“. Дописивали су се још неколико година, а онда су Дучићева писма престала да долазе.

Магдалена је поживела осамдесет година и никад није преболела растанак с Дучићем. Све до смрти, 1956. године, живела је усамљена у кући своје младости. Једина утеха су јој била безброј пута прочитана Дучићева писма.

Захтевала је да се на њеном споменику уклеше: „Мага Николић Живановић, сама песник и песника Јове Дучића прво надахнуће“.

Мало је познато да је Дучић свом пријатељу и другу по перу Алекси Шантићу преотео је вереницу, и после кратког времена је оставио.

Својим заводничким способностима успео је чак и својој земљи да обезбеди одређена добра. Због скандала са Антоанет Фогел, која је имала деветнаест година кад му је родила ванбрачно дете, Дучић је – тада је имао 54 године! – морао да напусти дипломатску службу у Берну.

Важио је за великог заводника, па је од једне заљубљене грофице на поклон добио вилу у центру Будимпеште, коју је поклонио својој земљи и у којој је и данас Амбасада Републике Србије.

Телеграф.рс

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here