Како је Данило Киш описао Цетиње

Поделите:

На данашњи дан, 1935. године, рођен је Данило Киш, један од најзначајнијих југословенских писаца и једна од најмаркантнијих личности у књижевним круговима. Био је драматург позоришта „Атеље 212“ у Београду и лектор у Стразбуру, Бордоу и Лилу

Данило Киш је рођен у Суботици 22. фебруара 1935. године, од оца Едуарда Киша, мађарског Јеврејина и мајке Милице Драгићевић – Црногорке. Презиме његовог оца, у моменту када се родио, било је Кон али га је отац мађаризовао и промијенио га у Киш. Сестра Данила Киша звала се Даница.

Данило и Даница Киш

До 1942. године живио је са родитељима у Новом Саду, гдје је похађао први разред основне школе, а затим је прешао у Мађарску, у очев родни крај, гдје је завршио основну школу и два разреда гимназије. Након одвођења његовог оца у Аушвиц 1944. године, са остатком породице је послат на Цетиње посредством Црвеног крста.

Киш је на Цетињу живио до краја свог школовања, а у књизи ,,Горки талог искуства“ написао је: ,,Тамо (на Цетињу), као што знате, кише падају месецима, или су бар тада падале. Ето једне од погодности да човек остане у кући или да се завуче у библиотеку. Живот је у то време, живот младих поготово, био до ужасавања монотон, очајнички провинцијалан, депримантан и несрећан. Нас су још и на матури шишали до главе, касарнски, војнички, по провинцијској логици и провинцијским педагошким начелима, ондашњим, како би убили у нама све тзв. пориве, како би нас упутили на књигу, као да смо имали било какве друге могућности за бекство, осим књиге. Мислим да ме разумете. Није било игранки осим гимназијских, нешто у стилу старовремених балова, где сам ја, у духу романтичарске, Стурм унд Дранг, у бити ларпурлартистичке, старомодне, провинцијске побуне, с пуно смисла за мартирство и са жељом да се издвојим од ошишаног крда, стајао сам на подијуму, такође ошишан до главе, и свирао виолину!“

Данило Киш, Цетиње, 1953.

Филозофски факултет у Београду Киш је уписао 1954. године, а у септембру 1958. године, као први студент, дипломирао је на катедри за општу књижевност. Био је ожењен Мирјаном Миочиновић од 1962. до 1981; након развода брака живио је са Паскал Делпеш све до своје смрти. Умро је 15. октобра 1989. у Паризу, гдје се једно вријеме и лијечио. Сахрањен је у Београду у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу.

Најзначајнија дјела Данила Киша су: ,,Опроштај с мајком“, ,,Одјек из дјетињства“, ,,Псалм 44″, ,,Мансарда“, ,,Башта, пепео“, ,,Пешчаник“, ,,Рани јади“, итд.

 Магазин – Седмица

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here