Како је један зрењанински фрижидер постао – КЊИЖИДЕР

Поделите:

Већина старих кућних апарата заврши на отпаду, али једном фрижидеру се „посрећило“ да живот настави у кафићу на плажи.

Иако сваки кафић има фрижидер, оно што овај чини посебним је то што се у њему „хладе“ – књиге.

Посетиоци кафића на зрењанинском градском купалишту Пескара од недавно уз пиће могу да позајме и нешто за читање из овог Књижидера.

„Расхлади главу – отвори Књижидер“

Власница овог кафића Тања Вуковић каже да су супруг и она желели да кафић учине другачијим – па тако на њиховој плажи нема интернета и гласне музике, али има књига и лејзи бегова.

„Мени је синоним за одмор и опуштање књига, па смо хтели да променимо слику плаже – да нема само гласне музике и провода, већ да постоји и другачији вид релаксације“, каже за ББЦ на српском Тања.

Пожелела је да у кафићу има и библиотеку – донела је књиге од куће и обратила се градској библиотеци која је идеју подржала одмах.

„Будући да се и њен локал разликује од осталих, пожелела је да се у њему нађу и књиге. Обратила нам се за помоћ и идеја нам је звучала сјајно!“, прича за ББЦ на српском Јелена Ђорђевић Перц из зрењанинске библиотеке.

Та библиотека је за нови читалачки кутак изабрала сто књига из сопственог издаваштва.

Осим библиотеке, Тања каже да су добили књиге и од једног брачног пара из Зрењанина.

Тако у Књижидеру сада има око 150 књига.

А зашто баш фрижидер?

Пре свега из техничких разлога.

„Питали смо се како да заштитимо књиге од временских непогода, песка, али и крађе. Тако смо дошли на идеју да је најбољи начин да их чувамо у фрижидеру који се закључава“, објашњава Тања.

Игром речи дошло се и до имена – Књижидер.

Тако се један стари фрижидер нашао у новом руху и новој улози, а читав пројекат добио је слоган „Расхлади главу – отвори Књижидер“.

Иако је Књижидер постављен пред крај лета, Тања каже да „за лепе ствари није касно“ и додаје да су посетиоци одушевљени новом понудом.

„Допада им се, мада и даље бојажљиво прилазе, јер им је чудно да је бесплатно.

„Видела сам много коментара на друштвеним мрежама, али се надам да ће се моја замисао заиста остварити, а не да ће се само сликати и лајковати“, каже Тања.

Иако у Тањином кафићу нема интернета, њена идеја је са одушевљењем прихваћена на интернету.

Поделите: