Kако је Милена Дравић продала феминизам Србима

Поделите:

Феминизам је у Србији попут псовке и изговара се обично када желите да увредите неког. Зато глумица Милена Дравић заслужује посебну заслугу, јер је успела да провуче феминизам кроз своје улоге тако фино да људи не створе отклон и приме поруку.
Начин на који је Милена Дравић приказивала самосталне, успешне жене био је питак за конзевративно друштво у коме се зна шта је посао жене, а шта мушкарца. Филмови и серије у којима је приказивала такве ликове јесу имале шовинистичке форе, али је њен лик успевао да прикаже да жена не треба да буде у другом плану и да може да буде главни лик и у четрдесетој.

Рад на одређено време- Светлана

Једна од њених главних улога у четрдесетим јесте улога Светлане, самохране мајке која брине о свој сину и тражи себи супруга. Бројне ситуације показују како је спретнија, способнија и мудрија о мушких ликова, који јој заправо само стварају проблеме. Мушкарци су ту да задовоље њене потребе, јер је она сам способна да замени сијалицу, заради за живот и плати рачуне.

Прице из радионице – Гвозденка

Kада је још увек било необично да жене воде, Гвозденка је имала свој аутомобил, ишла на ауто трке и сама га поправља. Иако је њен лик у овој серији карикатуралан и исмева „жену у панталонама“ она почетком осамдесетих показује да јесте тешко изборити се када сте другачији, али не треба одустајати.

Полицајац с Птловог брда – Вера

Ако у Србији постоји серија која показује жене као успешне каријерне личности, а мушкарца као брижног оца који је с децом код куће, онда је то свакако „Полицајац с Петловог брда“. Читава серија на симпатичан начин показује да и мушкарац може бити тај који брине о деци, ток његова жена гради каријеру, у овом случај четири жене. Једна од њих је и Вера, когу тумачи Милена Дравић.

Није лако с мушкарцима – Гордана Диклић

ош један филм у коме Милена Дравић доказује да жене у четрдесетим могу да играју носеће улоге јесте „Није лако с мушкарцима“. Лик Гордане Диклић показује живот самохране мајке, која је истовремено успешна пословна жена и тражи партнера. Могли бисмо рећи да је она женска претеча Бошка Симића у „Полицајцу с Петловог брда“. Духовита, паметна, самостална и споособна.

Уна – Мишелова жена

Иако у филму Уна, лик Милене Дравић нема чак ни своје име, он има врло важан карактер. Дравић показује једну рационалну жену која је свесна свог положаја и положаја свог супруга. Жену која је способна да рационално разговара с девојком с којој је њен супруг вара. Она Уни не чупа косу и не вришти на њу, него јој објашњава да би таква веза могла да уништи каријеру њеног супруга, што се на крају и десило.

Шпијун на штиклама – Ливадинка Kукурић

Директорка „Дијамантске игле“ која издаје плоче новокомпоноване музике и која се фрља падежима и акцентима је духовит начин да се прикаже да и жена може да буде на челу система. О њој се у филму говори као особи која доводи светске звезде, а многи се зачуде да се иза особе која све то ради налази жена, а не мушкарац.

Поред ових, Милена Дравић је остварила и бројне улоге, које улоге партизанки које приказују да су жене врло способне и кадре за ратовање. Зато она заслужује посебно признање, јер је успевала да пробија устаљене границе родних индентитета и покаже да жена може и има право да буде све оно што жели.

 

Ноизз

Поделите:

6 Коментари

 1. Сада нам е и Милена крива, или Бата што е глумиио Валтера а сви знамо колико е пушака опаљено у Сараеву. Нама е увек неко други крив. Ово се комотно може назвати патологииом. “Срби су луд и болестан народ”, др Йован Рашковић. Човек дао диягнозу без кое нема лечења, а ми га убисмо. Ми смо у истории побили све паметне људе и зато смо од старог античког народа ту где есмо, у п… матриной. Више ни тамо за Србе нема места и крива е мученица Милена.

  • Raskovic nikada nije rekao: “… i bolestan”! Bolesno je ovo dodavanje.
   A izjava da ” je lud” ( srpski narod),
   jest: pokusati biti lukav pred latinom koji, zato sto je l a t i n, jest lukav; izjava je vise ” okrenuta” ka Beogradu, nego Zagrebu: sumnja dokle ce i c i Beograd! I Srbin sa Kosmeta- ista raspetost; i Srbin izCrne Gore- ista raspetost; i Srbin iz Raske oblasti- ista raspetost; i Srbin
   Iz Republike Srpske- ista raspetost; i Srbin iz Vojvodine- bogami, ista raspetost; i Srbin sa tzv. Juga Srbije- ista raspetost; onaj iz tzv. Istocne Srbije- tu je negdje; u tzv. Makedoniji s njim se zavrsilo… Svi- ludi!- uprli se ka Beogradu, a ovaj umislio: bice moje Dedinje- sa eksteritorijalnom zonom Bajcetina u svrhu izletista i pecenja rakije…
   Velika je steta ako Raskovicev zenski izdanak nije na Dedinju, mada joj vise prija Tuskanac ili Pantovcak- samo tamo nemoze blebetati kao sto ovdje blebece, izuzetak je blebetanje protiv Srba…

   Pored kraja: ove Raskoviceve ” izjave” mnogi se uhvatili ko pijan plota , pokazujuci kolike su budale- blazi izraz Raskoviceva “ludi”- kad nemaju svoga sto grdnijega o Srbima, pa ” evo vam dijagnoze psihijatra”- budaletarske budalastine

 2. Све је то лоша политика и култура у раду и животу Срба. И да се међусобно ружимо и псујемо и кад знамо и кад нешто не знамо јер су нас, смишљено и намерно, погрешно учили и научили. А ми се многи и с кривицом и без веће кривице примили.

 3. То што је Милена радила, следећи сценарије, примао сам као хумор, или, тачније, спрдање. А и спрдање може бити корисно .. да се исмеје бесмислено или мало смислено. А и Милена је, колико знам, била и данас је природно бистар елемент нашег друштва, а не изданак неког великог и дужег школовања. А опет, недовољно мудром и проницљивом, џабе је и високо школовање.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here