Kako je Milena Dravić prodala feminizam Srbima

Podelite:

Feminizam je u Srbiji poput psovke i izgovara se obično kada želite da uvredite nekog. Zato glumica Milena Dravić zaslužuje posebnu zaslugu, jer je uspela da provuče feminizam kroz svoje uloge tako fino da ljudi ne stvore otklon i prime poruku.
Način na koji je Milena Dravić prikazivala samostalne, uspešne žene bio je pitak za konzevrativno društvo u kome se zna šta je posao žene, a šta muškarca. Filmovi i serije u kojima je prikazivala takve likove jesu imale šovinističke fore, ali je njen lik uspevao da prikaže da žena ne treba da bude u drugom planu i da može da bude glavni lik i u četrdesetoj.

Rad na određeno vreme- Svetlana

Jedna od njenih glavnih uloga u četrdesetim jeste uloga Svetlane, samohrane majke koja brine o svoj sinu i traži sebi supruga. Brojne situacije pokazuju kako je spretnija, sposobnija i mudrija o muških likova, koji joj zapravo samo stvaraju probleme. Muškarci su tu da zadovolje njene potrebe, jer je ona sam sposobna da zameni sijalicu, zaradi za život i plati račune.

Price iz radionice – Gvozdenka

Kada je još uvek bilo neobično da žene vode, Gvozdenka je imala svoj automobil, išla na auto trke i sama ga popravlja. Iako je njen lik u ovoj seriji karikaturalan i ismeva „ženu u pantalonama“ ona početkom osamdesetih pokazuje da jeste teško izboriti se kada ste drugačiji, ali ne treba odustajati.

Policajac s Ptlovog brda – Vera

Ako u Srbiji postoji serija koja pokazuje žene kao uspešne karijerne ličnosti, a muškarca kao brižnog oca koji je s decom kod kuće, onda je to svakako „Policajac s Petlovog brda“. Čitava serija na simpatičan način pokazuje da i muškarac može biti taj koji brine o deci, tok njegova žena gradi karijeru, u ovom slučaj četiri žene. Jedna od njih je i Vera, kogu tumači Milena Dravić.

Nije lako s muškarcima – Gordana Diklić

oš jedan film u kome Milena Dravić dokazuje da žene u četrdesetim mogu da igraju noseće uloge jeste „Nije lako s muškarcima“. Lik Gordane Diklić pokazuje život samohrane majke, koja je istovremeno uspešna poslovna žena i traži partnera. Mogli bismo reći da je ona ženska preteča Boška Simića u „Policajcu s Petlovog brda“. Duhovita, pametna, samostalna i spoosobna.

Una – Mišelova žena

Iako u filmu Una, lik Milene Dravić nema čak ni svoje ime, on ima vrlo važan karakter. Dravić pokazuje jednu racionalnu ženu koja je svesna svog položaja i položaja svog supruga. Ženu koja je sposobna da racionalno razgovara s devojkom s kojoj je njen suprug vara. Ona Uni ne čupa kosu i ne vrišti na nju, nego joj objašnjava da bi takva veza mogla da uništi karijeru njenog supruga, što se na kraju i desilo.

Špijun na štiklama – Livadinka Kukurić

Direktorka „Dijamantske igle“ koja izdaje ploče novokomponovane muzike i koja se frlja padežima i akcentima je duhovit način da se prikaže da i žena može da bude na čelu sistema. O njoj se u filmu govori kao osobi koja dovodi svetske zvezde, a mnogi se začude da se iza osobe koja sve to radi nalazi žena, a ne muškarac.

Pored ovih, Milena Dravić je ostvarila i brojne uloge, koje uloge partizanki koje prikazuju da su žene vrlo sposobne i kadre za ratovanje. Zato ona zaslužuje posebno priznanje, jer je uspevala da probija ustaljene granice rodnih indentiteta i pokaže da žena može i ima pravo da bude sve ono što želi.

 

Noizz

Podelite:

6 Komentari

 1. Misim optuzivati nju za feminizan je kao optuzivati krme sto je pojelo splacine. Nije Milena pisala scenarije.

 2. Sada nam e i Milena kriva, ili Bata što e glumiio Valtera a svi znamo koliko e pušaka opaljeno u Saraevu. Nama e uvek neko drugi kriv. Ovo se komotno može nazvati patologiiom. “Srbi su lud i bolestan narod”, dr Йovan Rašković. Čovek dao diяgnozu bez koe nema lečenja, a mi ga ubismo. Mi smo u istorii pobili sve pametne ljude i zato smo od starog antičkog naroda tu gde esmo, u p… matrinoй. Više ni tamo za Srbe nema mesta i kriva e mučenica Milena.

  • Raskovic nikada nije rekao: “… i bolestan”! Bolesno je ovo dodavanje.
   A izjava da ” je lud” ( srpski narod),
   jest: pokusati biti lukav pred latinom koji, zato sto je l a t i n, jest lukav; izjava je vise ” okrenuta” ka Beogradu, nego Zagrebu: sumnja dokle ce i c i Beograd! I Srbin sa Kosmeta- ista raspetost; i Srbin izCrne Gore- ista raspetost; i Srbin iz Raske oblasti- ista raspetost; i Srbin
   Iz Republike Srpske- ista raspetost; i Srbin iz Vojvodine- bogami, ista raspetost; i Srbin sa tzv. Juga Srbije- ista raspetost; onaj iz tzv. Istocne Srbije- tu je negdje; u tzv. Makedoniji s njim se zavrsilo… Svi- ludi!- uprli se ka Beogradu, a ovaj umislio: bice moje Dedinje- sa eksteritorijalnom zonom Bajcetina u svrhu izletista i pecenja rakije…
   Velika je steta ako Raskovicev zenski izdanak nije na Dedinju, mada joj vise prija Tuskanac ili Pantovcak- samo tamo nemoze blebetati kao sto ovdje blebece, izuzetak je blebetanje protiv Srba…

   Pored kraja: ove Raskoviceve ” izjave” mnogi se uhvatili ko pijan plota , pokazujuci kolike su budale- blazi izraz Raskoviceva “ludi”- kad nemaju svoga sto grdnijega o Srbima, pa ” evo vam dijagnoze psihijatra”- budaletarske budalastine

 3. Sve je to loša politika i kultura u radu i životu Srba. I da se međusobno ružimo i psujemo i kad znamo i kad nešto ne znamo jer su nas, smišljeno i namerno, pogrešno učili i naučili. A mi se mnogi i s krivicom i bez veće krivice primili.

 4. To što je Milena radila, sledeći scenarije, primao sam kao humor, ili, tačnije, sprdanje. A i sprdanje može biti korisno .. da se ismeje besmisleno ili malo smisleno. A i Milena je, koliko znam, bila i danas je prirodno bistar element našeg društva, a ne izdanak nekog velikog i dužeg školovanja. A opet, nedovoljno mudrom i pronicljivom, džabe je i visoko školovanje.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here