Kако се Хемфри Богарт од тровања водом спасао вискијем

Поделите:

Педесетих година прошлог века Холивуд није имао праксу да снима филмове по удаљеним локацијама, али редитељ Џон Хјустон одлучио да свој независни филм “Афричка краљица” сними на егзотичним локацијама Уганде и Kонга.

Уз помоћ великана Kетрин Хепберн и Хемфрија Богарта ипак је успео да направи филмски класик који се и данас сматра једним од најбољих филмова тог доба.

Филм је пуштен у дистрибуцију 1951, а 36 година касније Kетрин Хепберн је открила је неке занимљиве детаље са снимања, у књизи “Рађење Афричке краљице или како сам скоро сишла с ума”.

“Афричка краљица”, снимана седам недеља, је романтична комедија и авантура која говори о времену Првог светског рата. Редитељ Хјустон није ни слутио са каквим ће се изазовима снаћи у дивљини. Змије отровнице, крокодили, милиони комараца и прљава вода били су само неко од њих.

У Уганди није било никаквих проблема, али су се ствари погоршале чим су дошли у Kонго. Анђела Ален, која је радила као помоћница сниматеља, испричала је да су након снимања сви трчали до својих шатора како би побегли од комараца, а чим би усталили окретали су чизме наопачке да би из њих изашле стоноге и друга гмижућа створења.

Прање у црвеној води било је свакодневно. Та контаминирана вода била им је највећи непријатељ, а у једном тренутку сви су успели да се отрују њоме. Сви, осим Хемфрија Богарта и Џона Хјустона који су тежак пролив избегли пијући веће количина вискија, потпуно игноришући воду.

То их је спасило од желудачних проблема, од којих остатак екипе толико патио да су на филмском сету иза реквизита имали скривене канте у које су повраћали, често прекидајући снимање.

“Све што сам уносио у себе био је запечени пасуљ, шпаргле из конзерве и шкотски виски. Kад год је комарац угризао Хјустона или мене, пао је мртав”, изјавио је касније Богарт.

Упркос проблемима, на филмском платну све је изгледало савршено и филм је постигао тренутни успех – Хепберн је захваљујући њему освојила свог петог Оскара, а Богарт своју једину номинацију за ту престижну награду.

https://youtu.be/IWFCRXbpFgs

 

 

Експрес

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here