Kako se Hemfri Bogart od trovanja vodom spasao viskijem

Podelite:

Pedesetih godina prošlog veka Holivud nije imao praksu da snima filmove po udaljenim lokacijama, ali reditelj Džon Hjuston odlučio da svoj nezavisni film “Afrička kraljica” snimi na egzotičnim lokacijama Ugande i Konga.

Uz pomoć velikana Ketrin Hepbern i Hemfrija Bogarta ipak je uspeo da napravi filmski klasik koji se i danas smatra jednim od najboljih filmova tog doba.

Film je pušten u distribuciju 1951, a 36 godina kasnije Ketrin Hepbern je otkrila je neke zanimljive detalje sa snimanja, u knjizi “Rađenje Afričke kraljice ili kako sam skoro sišla s uma”.

“Afrička kraljica”, snimana sedam nedelja, je romantična komedija i avantura koja govori o vremenu Prvog svetskog rata. Reditelj Hjuston nije ni slutio sa kakvim će se izazovima snaći u divljini. Zmije otrovnice, krokodili, milioni komaraca i prljava voda bili su samo neko od njih.

U Ugandi nije bilo nikakvih problema, ali su se stvari pogoršale čim su došli u Kongo. Anđela Alen, koja je radila kao pomoćnica snimatelja, ispričala je da su nakon snimanja svi trčali do svojih šatora kako bi pobegli od komaraca, a čim bi ustalili okretali su čizme naopačke da bi iz njih izašle stonoge i druga gmižuća stvorenja.

Pranje u crvenoj vodi bilo je svakodnevno. Ta kontaminirana voda bila im je najveći neprijatelj, a u jednom trenutku svi su uspeli da se otruju njome. Svi, osim Hemfrija Bogarta i Džona Hjustona koji su težak proliv izbegli pijući veće količina viskija, potpuno ignorišući vodu.

To ih je spasilo od želudačnih problema, od kojih ostatak ekipe toliko patio da su na filmskom setu iza rekvizita imali skrivene kante u koje su povraćali, često prekidajući snimanje.

“Sve što sam unosio u sebe bio je zapečeni pasulj, špargle iz konzerve i škotski viski. Kad god je komarac ugrizao Hjustona ili mene, pao je mrtav”, izjavio je kasnije Bogart.

Uprkos problemima, na filmskom platnu sve je izgledalo savršeno i film je postigao trenutni uspeh – Hepbern je zahvaljujući njemu osvojila svog petog Oskara, a Bogart svoju jedinu nominaciju za tu prestižnu nagradu.

https://youtu.be/IWFCRXbpFgs

 

 

Ekspres

 

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here