Комисија Секретеријата за културу града Београда игнорише програме који чувају културно наслијеђе региона

Београд - отворен Осми фестивал фолклора Срба са западне стране Дрине
Поделите:

 

Удружењу Срба из Хрватске послије објављивања резултата овогодишњег конкурса Секретaријата за културу града Београда обратило се више КУД-а и завичајних клубова који у Београду (као и у другим мјестима Србије), чувају и његују обичаје, фолклор и традицију завичаја из ког смо изгнани. Сви они су незадовољни начином на који се врши расподјела и како чланови комисије (чија су имена непозната) годинама уназад не препознају ову угрожену категорију која улаже не само своје слободно вријеме него и средства да би сачували то културно благо и идентитет. Словом и бројком ове године није им додијељен ниједан динар.

Културно-умјетничко друштво „Крајина“ је регистровано у Савезу културно уметничких друштава Београда. Овај КУД је уписан и у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа при Етнографском музеју у Београду. КУД ове године више неће моћи да организује Фестивал фолклора Срба са западне стране Дрине – „Шири ми се моје коло мало“ који је одржавало од 2010. године. У протеклих осам фестивалских година кроз улице Београда је продефиловало преко 70 српских фолклорних ансамбала из региона и дијаспоре, управо захваљујући организатору оваквог јединственог културног догађаја.

Ни СКД „Зора“ Книн-Београд које је своју дјелатност из бивше РСК пренијело у Србију није наишло на разумјевање, иако традиционално, већ 18 година заредом организује у Београду Крајишки ликовни салон. На том салону излагала су и најеминентнија имена српске ликовне сцене (из Србије и Републике Српске), од којих многи нису ни поријеклом везани уз Крајину.

Удружење Срба из Хрватске од свог оснивања 1990. године улаже напоре да се сачува нематеријална културна баштина организујући манифестацију „Дани културе Срба у избјеглиштву од Спасовдана до Видовдана“.

Све се ово дешава у вријеме када Владе Републике Србије и Републике Српске заједнички припремају Декларацију о очувању културног и националног идентитета Срба у региону. Нека други оцјене колико на конкурсу има фантомских удружења која се појаве пред расписивање конкурса, колико је фаворизовања поједих удружења, неуважавања струковних удружења књижевника, ликовних стваралаца, музичара, чије традиције датирају најмање од прве половине 20. вијека.

Зато још једном упућујемо апел онима који одлучују да изврше анализу резултата овогодишњег конкурса јер ова срамота може се вратити као бумеран. Ка крају поставља се и питање да ли је најмање 200.000 људи избјеглих у Београд и околину деведесетих година прошлог вијека, сада само „приходовна“ страна буџета, а ни у ком случају не могу да буду носиоци буџетски верификованих програма.

Генерални секретар Удружења

Београд, 1. април 2018 Милојко Будимир, проф.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here