Kонцерт Београдске филхармоније у част врхунског диригента

Поделите:

Музичка сцена остала је без Александра Ведерникова, једног од најтраженијих европских диригената.
Веома цењен и омиљен у Београдској филхармонији, био је и велики пријатељ Данијела Рајскина, сталног гостујућег диригента. Ведерников је био шеф диригент Данске кралјевске опере, Симфонијског оркестра из Оденсеа, а у периоду док је био музички директор и шеф диригент Балјшој театра, сматра се заслужним за поновно изграђивање историјског угледа те институције. Са Београдском филхармонијом наступио је два пута, одржавши концерте за памћење 2017. и 2018. године, а нова сарадња била је планирана за наредне сезоне.
едерников је рођен 11. јануара 1964. године у Москви и потиче из музичке породице. Отац, такође Александар, био је оперски певач, познат по целом Совјетском Савезу и шире по својим улогама, а његова мајка, Наталија Гурејева, била је професор оргулја на Московском конзерваторијуму. Александар Ведерников завршио је музичке студије 1990. године на Московском конзерваторијуму, а од 1988. до 1990. радио је у театрима Станиславски и Немирович-Данченко у Москви. Од 1988. до 1995. био је помоћник шефа диригента и други диригент у симфонијском оркестру Чајковски, а 1995. основао је симфонијски оркестар Руска филхармонија, чији је био уметнички директор и шеф диригент све до 2004. године.

Ведерников је сарађивао са готово свим значајнијим симфонијским оркестрима и оперским кућама у Евопи.У последње време истакао се својим наступима са Симфонијским оркестром Би-Би-Си-ја на осмонеделјној сезони променадних концерата класичне музике у Лондону (Промс), на Прашком пролећном фестивалу, а затим и гостовањима са симфонијским оркестром града Бирмингема, Данском националном симфонијом, симфонијским оркестром НХK, Шкотском симфонијом Би-Би-Си-ја, Холандском радио симфонијом, Хелсиншком филхармонијом, Симфонијом РТЕ и Руским националним симфонијским оркестром пише Б92.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here