Кустурици уручена награда „Живојин Павловић“

Поделите:

Десети јубиларни Лесковачки интернационални фестивал филмске режије /ЛИФФЕ/ свечано је синоћ отворио редитељ Емир Кустурица, који је и овогодишњи лауреат Награде „Живојин Жика Павловић“ за афирмацију српске кинематографије у свијету.
Кустурица је седми добитник ове престижне награде, а досадашњи лауреати су Предраг Мики Манојловић, Раде Шербеџија, Драган Николић, Велимир Бата Живојиновић и Славко Штимац.

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић, који је Кустурици уручио награду рекао је да и најпознатији свјетски редитељи не могу да се похвале да имају двије Златне палме у Кану, два Сребрна лава у Венецији, награде у Берлину, Москви, номинацију за Оскар, као што то може, како је оцијенио, „наш мајстор покретних слика“.

„Имао сам ту част да отворим први фестивал филмске режије, веровали смо у њега, и од самог почетка смо се трудили да град буде његов достојан партнер и да пружи сваку подршку. Значај и виталност фестивала доказивали смо из године у годину“, рекао је Цветановић.

Он је додао да је посебна част што овогодишњи фестивал отвара Емир Кустурица, што публика има прилику да види његов филм „На млијечном путу“, и што је управо он овогодишњи лауреат Награде „Живојин Павловић“, преносе „Вечерње новости“.

За прослављеног српског режисера награда има посебно мјесто, јер је, како каже, своју филмску поетику и естетику градио управо под утицајем овог великана „црног таласа“, од кога је много научио.

„Одговорно тврдим да је Жика Павловић био један од оних аутора, који су били најзначајнији у свијету филма. Те енциклопедије које се пишу, пишу се као историје, из неког центра којем одговара да један или други владајући укус има своје представнике, а ми можемо слободно да кажемо да се три, од укупно десет филмова, које је снимио Жика Павловић, сврставају у ред најбољих свјетских остварења“, навео је Кустурица.

Послије церемоније отварања фестивала, Кустурица је пред неколико хиљада посјетилаца са својим бендом „Но смокинг оркестра“ одржао концерт, први у Србији послије паузе од осам година.

ЛИФФЕ ове године има главни и такмичарски програм, програм „Ауторски печат“, те селекцију студентских филмова из региона.

До 23. септембра, од 16 филмова у главном програму, пред публиком ће бити чак седам премијерних пројекција.

Током фестивала публици ће се поклонити глумци Мира Бањац, Слобода Мићаловић, Бранко Цвејић, Бранислав Лечић, Зоран Цвијановић, Тихомир Станић и други, преносе „Вечерње новости“.

 

 

Срна
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here