Кустуричин филм „На млечном путу” на Данима Београда у Москви

Поделите:

МОСКВА – Московска публика имала је вечерас прилику да, у оквиру Дана Београда у том граду, погледа филм „На млечном путу”, а његов аутор, прослављени редитељ Емир Кустурица каже да је важно да се два града друже у сваком погледу, а нарочтио да се институционализује културна веза и блискост која је евидентна и која се, каже, може негирати.

Како каже, културна сарадња Србије и Русије је заправо као да се говори једно те исто, зато што су извори тих кулутра лако уочљиви, не само по сличности језика него и по блискости онога што је исписано у нашим историјама, по склоностима, култури и науци.

„Русија је била на прагу да крене у свемир пред Октобарску револуцију, па је та револуција омела не само тај пројекат, него и многе друге, а што се Србије тиче она је доказала да је тај научни дух најбоље отелотворен у Николи Тесли, и не само у његовом делу већ и у многим другим”, рекао је Кустурица, који је присуствовао свечаности пре пројекције.

После приказивања филма „На млечном путу” у Русији, Кустурица наводи да је филм прошао скоро читав свет, те да је остало да „обиђе” Француску, Шпанију и Јапан, док у Кини има огримну дистрибуцију.

„То је филм који је изненадио и мене, зато што је једноставношћу приче и начина на који је направљен, после дужег и врло тешког периода, исход онакав какав филм може само да пожели, у времену кад се не праве више такви филмови”, казао је редитељ.

Приказивање филма „На млечном путу”, део је културног програма којим се српска престоница представља у Москви, а на свечаности непосредно пре пројекције, председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић поручио је да управо култура спаја људе, отвара гвоздена врата и служи да се боље разумемо и упознамо и наставимо да негујемо вековне везе између два народа.

Никодијевић је додао ад су српска и руска култура, а посебно кинематографија, нераскидиво повезане нарочито због утицаја руских уметника који су живели и стварали у Београду између два светска рата.

„Често то кажу и московски уметници, да нас трећи народи доживљавају као једно и не могу да разликују нашу кинематографију од руске”, навео је он.

Никодијевић је рекао да са поносом можемо да кажемо да је Београд филмска престоница света, јер има два Београђанина, највеће живе светске редитеље – Емира Кустурицу и, однедавно почасног грађанина Београда, Никиту Михалкова.

„Ово је била прилика да се захвалимо и Емиру на сјајној енегији и труду коју улаже кроз читаву каријеру да би Србију представио у другачијем светлу, али и Михалкову за неисцрпну борбу за истину, да се сазна о дешавањима на Балкану и истину о Србима и нашој трагедији коју смо преживели последњих 30 година”, назначио је председник београдске скупштине.

Он је истакао да Београд и Србија добија несебичну подршку од Москве и Русије када је реч о култури и подсетио да је највећи покровитељ изградње Ххрама светог Саве управо Русија и предсендик Владимир Путин.

„Дубоке су везе између држава и градова, али и међу два народа. Топлина и добродошлица коју смо доживели овде, ретко где може да се доживи и наши домаћини ће у увек имати нашу подршку”, рекао је Никодијевић.

Током данашњег, другог дана манифестације Дани Београда у Москви, у центру главног града Русије отворен је „Београдски кутак”, као и изложбе фотографија „Београд – град старих времена” и музејска поставка „Никола Тесла – дух, дело, визија”.

Дани Београда у Москви почели су јуче пословним форумом привредника и трају још сутра.

(Танјуг)

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here