Легендарна глумица поручила: Спремам се за одлазак…

Поделите:

Једна од највећих звезда домаће кинематографије, легендарна глумица Мира Бањац, данас прославља 88. рођендан, а на њену животну причу нико не остаје равнодушан.

Мира Бањац рођена је 4. новембра 1929. године у Ердевику, а њено право име је Мирјана Т. Бањац. Чувена глумица припада првој генерацији глумаца која је завршила Позоришну школу у Новом Саду, 1950. године, а 1970. прелази у Београд и постаје члан Атељеа 212.

Остварила је бројне улоге на филму, телевизији и у позоришту, и добитница је многих признања и награда.

Свог детињства Мира се нерадо сећа, међутим ни касније је живот није мазио.

– Ја, у ствари, уопште и нисам била дете. Била сам, ето, неко биће. Одрасла сам у току страшног рата и ужаса. Друго, живела сам код бабе. Мој отац је био Американац. Довели су га овде кад је имао двадесет и неку годину. Није ни знао српски, оженили су га мојом мајком која је била лепа девојка – присетила се раније Мира Бањац, а затим испричала да су њени родитељи живели свега четири године заједно, а онда се тата вратио за Америку, с обећањем да ће послати њеној мами папире за њу и малу Миру. Желео је да и оне дођу. Обећање је испунио, али се десило нешто што ће дуго памтити.

– Моји ујаци нису дали. И тако, ми не одосмо. Онда је мајка отишла у Београд, где се запослила. Примаче се рат, затворише се границе између Србије и Хрватске, она оста у Београду, ја у Ердевику, где сам и рођена, код бабе и тетке по оцу, која је такође дошла из Америке и слабо говорила српски. Те две жене су се страховито свађале, а ја сам живела у томе и у чежњи за мајком. Због њих две, баке и тетке, никада нисам научила енглески – признаје Мира.

Мира се убрзо након дипломирања удала за своју прву велику љубав, Андреју Јовановића и у 24. години родила сина Бранислава Брану. Kада је њихов син имао 5 година, Мира и Андреја су се развели, али су све до његове смрти били у добрим односима.

– Пошто сам рано остала сама са сином, понекад сам мислила да због честих путовања нисам била ту када сам му била потребна. Приватни живот увек губи. У животу је најважније пронаћи равнотежу, знати шта је важно, а шта није и своје време трошити само на битне ствари. Треба се правилно распоредити, али наравно то није увек могуће јер не зависи све од вас. Али, нажалост, то се научи тек са годинама – рекла је Мира у једном интервјуу.

На питање да ли жали што није имала више деце, Мира је у интервјуу за “Сторy” својевремено испричала:

– Нисам о томе размишљала. Ту сам негде стала и рекла: “То је моја судбина”.

Чувена глумица имала је много кризних момената у животу, а један од најтежих био је када је размишљала да себи одузме живот.

– Јаукала сам београдским улицама, била сам на ивици да се убијем. Морала сам да позајмљујем новац. Прво сам наишла на зеленаше, који су узимали по три пута више и то је био рашомон. Једног дана сам отишла у хотел “Метропол”, наручила кафу, села да напишем писмо и хтела да се бацим доле – испричала је Мира својевремено.

Међутим, судбина је хтела да да буде другачије.

– У једном тренутку позвао ме је Стипе Делић. Kаже хоће да радим велику главну улогу. Била је то чувена Марија, из логора, због које су ме шишали до главе. Уговор је био милионски. Потпишем и вратим све дугове. То је био мој мрак, али и процишцење. Пола динара више у животу нисам позајмила! Да умирем – не бих – рекла је тада Мира.

Испливао снимак на ком Цетински дивља улицама Ровиња! (ВИДЕО)

Иако је дубоко у деветој деценији, Мира је задржала свој специфичан смисао за хумор по коме је препознатљива, а смрти се не боји.

– Спремам се за одлазак. Не плашим се смрти. Томе су, вероватно, допринеле моје године. Свесна сам да сам близу краја путовања, да су ми остале још једна-две станице – рекла је Мира Бањац за “Глорију”, и додала:

– Само молим Бога да сачувам менталну хигијену до краја. Знате, живот у којем нисте свесни шта се догађа око вас није живот. Не бих волела да ми се то догоди. Много читам и шетам. Читање ми помаже да очувам менталну, а шетање физичку кондицију. Радим по кући, као свака друга жена. Kувам, идем на пијацу, спремам стан – рекла је жива легенда југословенског филма.

 

 

Ало

Поделите:

2 Коментари

 1. Не жури!!!
  Имаш Ти још доста да порадиш као јавна личност, пре него тамо одеш!
  Изађи на “улиц”у и подржи родитеље који се боре против насилне
  вакцинациједеце пролематичним НАТО вакцинама!
  Подржи све оне који не прихватају увоз, слободну трговину и производњу
  ГМО!
  Погелдај на небо, ишарано тзв. траговима авиона, који над Србијом
  испуштајукојекакве отровне хемијске сусптанце/једињеа – КЕЈМТРЕЈЛОВЕ –
  загађујућиводу, замљиште животињски и биљни свет, и угрожавају
  здравље људи!
  Изађи на улицу, бори се са присталицама против увођења ЛГБТ идеологије
  кроз обавезне школске програме основаца и средњошколаца!
  Бори се против неоколонијалистичке флоскуле: ”ЕУ НЕМА АЛТЕРНАТИВУ”,
  јер све горе побројано је услов за улазак у ту и такву за Србију самртничку
  ЕУ!
  Бори се за то да и наши потмци следују Твој пут доброг и исправног човека,
  а не да постану робови Новог светског поретка!

  Драган Славнић

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here