Манастир Рујан, постојбина прве српске штампане књиге из 16. века

Поделите:

Манастир Рујан – постојбина прве српске књиге

Манастир Рујан васкрсао је обновом манастир Рујно. Смештен је у атару села Врутци, код Ужица, на десној обали истоименог језера. Саграђен је крајем 15. века. Манастирски храм посвећен је светом Великомученику Георгију. Порекло имена Рујан је од биљке руј, која расте у долини реке Ђетиње. По њој је читава област, као и манастир добила име, Рујно.

„Рујанско четворојеванђеље“, сматра се првом штампаном књигом на тлу Србије која је створена управо у овом манастиру. Историја бележи да ју је лета Господњег 1537. одштампао овдашњи монах Теодосије, под воштаницом резбарећи слова, на 250 дрвених плоча.

У колофону тог четворојеванђеља он је записао: „По вољи Оца, по заповести Сина и наклоности Светога духа… написана је ова божанска књига године 7045. (византијска 7045. почела је 1. септембра 1536. а завршила се 31. августа 1537. године) у манастиру који се зове Рујански, под покриљем планине која се зове Поникве, на реци која се зове Беаска, на селу које се зове Врутци, при храму светога и славнога великомученика и победоносца Христова Георгија…”

Но убрзо пошто је Теодосије с братијом одштампао књигу, Турци открише ову штампарију и најпре уништише њу, а касније и цео манастир до темеља. Оригинални примерак „Рујанског четворојеванђеља“ се данас, кажу, чува у Прагу, у Шафариковој библиотеци. А трагови рујанске цркве у селу Врутци у брдима изнад Ужица уз реку Ђетињу били су видљиви све до 19. столећа, да би у новије доба, осамдесетих година минулог века, водоакумулација потопила село.

manastir rujno

Ипак, постојбина српског штампарства није заборављена. Средином минуле деценије, на иницијативу СПЦ и уз благослов епископа жичког Хризостома, а с подршком Ужичана, кренула је обнова манастира Рујно. Уз свесрдну помоћ добротвора с разних страна, циглу по циглу, корак по корак. Добра воља многих фирми и појединаца обновила је ово светилиште.

Градња је кренула у септембру 2005. године. Већ следеће освештана је монашка кућа, први саграђени објекат, а 2007. године и новоподигнути храм Светог великомученика Георгија. Манастирски конак укровљен је 2009. године и сада у њему предстоје унутрашњи радови. Изградња звоника до јесени ће бити готова. Уз звоник је и велика скулптура монаха Теодосија, дар манастиру од „Службеног гласника“ из Београда. Преостају још неки мањи радови, с тим што се планира и прављење мини-штампарије, да и то буде у духу књиге и штампарства.

Четворица монаха су у обновљеном манастиру Рујно. Први је овде, још 2006. године, рукоположен монах који се, игром случаја, такође зове Теодосије, као његов давни претходник по коме је манастир чувен.

О средњовековном храму Рујно, још је Вук Караџић писао да је био „величанствено урађен и озидан, са стубовима по два-три хвата дугачким, округлим, аршин дебелим, од финог црвеног мермера израђеним”…

 

Аутор: Бранко Пејовић

Политика, србујуволимо.рс

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here