Маргита Стефановић Маги: Црна принцеза југословенског рока – умрла је сама и заборављена од свих

Поделите:

Рођена је у пролеће 1959. године, дуге црне косе и готово невероватне харизме, била је икона југославенског rock and rolla  осамдесетих. Она је Маргита Стефановић Маги, чланица београдске групе Kатарина Велика II, касније позната под именом ЕKВ.
Она је била део београдског боемско-уметничког круга, истог оног којем су припадали и остали чланови групе. Публика је у њеном односу према клавијатурама виделу праву покретачку енергију групе. Маги је била уметничка душа, школована пијанисткиња.

“У мом нормалном, стабилном животу најнестабилнији део сам управо ја. И то не због неке психичке или не знам какве нестабилности, већ због сталног тражења у свим могућим подручјима уметности и живота”, тврдила је једном приликом Маги.

Школовала се у средњој музичкој школи Јосип Славенски. Матурирала је као једна од најталентованијих пијанисткиња и добила позив за наставак школовања на конзерваторију у Москви. Њена мајка није се слагала с одласком од куће у младим годинама, а Маги је послушала мајку. Уписала је Архитектонски факултет у Београду и дипломирала 1982. године. Након завршетка факултета, заједно с дечком Срђаном Вејводом, почела је све више да се занима за подземну београдску сцену и кренула у потпуно другом смеру.

У пролеће исте године упознала је Милана Младеновића, а убрзо након тога је позвана у групу Kатарина II након успеха на једној од проба.

У ЕKВ остала је до 1994. године и Младеновићеве смрти.

Упоредо с радом у ЕKВ суделовала је и у стварању албума неких других југославенских бендова попут Елвис Ј. Kуртовић & Хис Метеорс и Kарлоwy Варy. Kомпоновала је музику за филмове Вера Хофманова и Плави плави.

Након Младеновићеве смрти наставила је да свира у групи Kурајбери, а 1995. године формирала је групу ЕKВ и објавила албум под називом Ти си сав мој бол.

Године успеха протекле су у сенци борбе с тешким наркотицима. Зависност је добила једну нову димензију 1996. године након смрти њеног оца. Продала је породични стан и купила два мања, а остатак новца потрошила је на путовање у Индију. Све то је урадила како би покушала да се реши зависности од дрога.

Неуспешно.

Након повратка из Индије, продала је оба стана и новац ускоро потрошила. Тако је завршила на улици као бескућница. Последње године живота провела је у напуштеној гаражи у предграђу Београда и склоништу за бескућнике на Вождовцу. На данашњи дан, 18. септембра 2002. године, умрла је у клиници за заразне болести у Београду у 43. години.

Црна принцеза југославенског “новог вала” умрла је у нељудским условима, а иза ње остало је богато музичко наслеђе. И данас се слуша њена музика, а албуми ЕKВ-а можда су данас чак и више цењени него док су чланови групе били живи.

 

 

 

 

Ноизз

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here