Мира Фурлан: Овде се од деведесетих ништа није променило!

Поделите:

Пре више од 20 година, Мира Фурлан напустила је Хрватску са супругом, филмским редитељем Гораном Гајићем, пошто је добила отказ у матичном Хрватском народном казалишту.

Њен дом је од тада био у америчкој држави Kалифорнија, али сада се враћа у ХНK, где ће ускоро заигради у новој представи. Сада је проговорила о свом животу у Америци.

– Америка је, као што знамо, врло затворена земља, коју не занима ништа осим ње саме. Мислим да већина Американаца не зна где је тачно била земља звана Југославија. Kао што не знају ни где су нове земље настале на том простору. Све је то за већину становништва непознаница. Не знам статистику, али знам да је огроман број Американаца који немају пасоше, јер им никад није пало на памет да путују изван своје огромне земље. Тако да је за њих прича о неком, наводно, високом статусу у некој опскурној земљи за коју нису чули ни док је постојала, а камоли кад је престала да постоји, једна потпуно неуверљива и мутна прича, испричала је она за портал “Азра.ба”, и додала:

– Током својих недавних боравака у Хрватској схватила сам да је читав простор толико загађен сензационализмом, вулгарношћу и примитивним националистичким дискурсом који се није променио од деведесетих кад сам отишла, да сам закључила да ту, заправо, више немам шта да тражим. То је тужна помисао. Али, нажалост, истинита. А истину треба прихватити. Немамо другог избора.

На питање да ли се помирила с прошлошћу одговорила је:

– Право је питање: јесам ли се заиста помирила с прошлошћу, јесам ли јој “опростила” и јесам ли успела да прихватим садашњост. Одговор: Радим на томе.

 

Азра.ба

Поделите:

1 коментар

  1. Primitivan ti nacionalizam? A sta ti nije primitivno? Pljuvanje po sopstvenom identitetu? Mesanje sa migrantima? LGBT prava? Neki tripovi o jugoslovenskoj utopiji? Samo vas gledam, kvazi-intelektualce sto samo lupetaju i izigravaju tu nesto, a nemaju pojma ni o cemu. Zalis se na Ameriku, a sama si klovn u nakaradnoj globalistickoj predstavi u kojoj ce sve sto je vredno biti zrtvovano. Pa ti i dalje kukaj kako ti ne valja ‘primitivan nacionalizam’. Pripadas generaciji koja nista korisno nikad nije ucinila i koja je samo promovisala nezdrave stvari i umobolne ideje, sve vreme pozirajuci kao nekakva moralna avantgarda. NISTA ti bre ne razumes i nista dobro od takvih kao ti nikad nece doci.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here