Mira Furlan: Ovde se od devedesetih ništa nije promenilo!

Podelite:

Pre više od 20 godina, Mira Furlan napustila je Hrvatsku sa suprugom, filmskim rediteljem Goranom Gajićem, pošto je dobila otkaz u matičnom Hrvatskom narodnom kazalištu.

Njen dom je od tada bio u američkoj državi Kalifornija, ali sada se vraća u HNK, gde će uskoro zaigradi u novoj predstavi. Sada je progovorila o svom životu u Americi.

– Amerika je, kao što znamo, vrlo zatvorena zemlja, koju ne zanima ništa osim nje same. Mislim da većina Amerikanaca ne zna gde je tačno bila zemlja zvana Jugoslavija. Kao što ne znaju ni gde su nove zemlje nastale na tom prostoru. Sve je to za većinu stanovništva nepoznanica. Ne znam statistiku, ali znam da je ogroman broj Amerikanaca koji nemaju pasoše, jer im nikad nije palo na pamet da putuju izvan svoje ogromne zemlje. Tako da je za njih priča o nekom, navodno, visokom statusu u nekoj opskurnoj zemlji za koju nisu čuli ni dok je postojala, a kamoli kad je prestala da postoji, jedna potpuno neuverljiva i mutna priča, ispričala je ona za portal “Azra.ba”, i dodala:

– Tokom svojih nedavnih boravaka u Hrvatskoj shvatila sam da je čitav prostor toliko zagađen senzacionalizmom, vulgarnošću i primitivnim nacionalističkim diskursom koji se nije promenio od devedesetih kad sam otišla, da sam zaključila da tu, zapravo, više nemam šta da tražim. To je tužna pomisao. Ali, nažalost, istinita. A istinu treba prihvatiti. Nemamo drugog izbora.

Na pitanje da li se pomirila s prošlošću odgovorila je:

– Pravo je pitanje: jesam li se zaista pomirila s prošlošću, jesam li joj “oprostila” i jesam li uspela da prihvatim sadašnjost. Odgovor: Radim na tome.

 

Azra.ba

Podelite:

1 komentar

  1. Primitivan ti nacionalizam? A sta ti nije primitivno? Pljuvanje po sopstvenom identitetu? Mesanje sa migrantima? LGBT prava? Neki tripovi o jugoslovenskoj utopiji? Samo vas gledam, kvazi-intelektualce sto samo lupetaju i izigravaju tu nesto, a nemaju pojma ni o cemu. Zalis se na Ameriku, a sama si klovn u nakaradnoj globalistickoj predstavi u kojoj ce sve sto je vredno biti zrtvovano. Pa ti i dalje kukaj kako ti ne valja ‘primitivan nacionalizam’. Pripadas generaciji koja nista korisno nikad nije ucinila i koja je samo promovisala nezdrave stvari i umobolne ideje, sve vreme pozirajuci kao nekakva moralna avantgarda. NISTA ti bre ne razumes i nista dobro od takvih kao ti nikad nece doci.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here