Музеј Југославије тражи стопирање аукције у Малаги

Поделите:

Неда Кнежевић, директорка музеја, потврдила је да је дошло до крађе страна из Спомен-књига Куће цвећа, о чему је обавештена и српска полиција

У Музеју Југославије окончана је интерна истрага у вези са пореклом 12 докумената који ће се 3. јуна наћи на аукцијској продаји у Малаги и констатовано је да заиста недостају странице из различитих спомен-књига које се налазе у овој кући. Ти историјски важни документи су настајали у годинама након смрти Јосипа Броза Тита, када су бројне делегације посећивале Кућу цвећа и о томе остављале писани траг.

Ово је за „Политику” потврдила Неда Кнежевић, директорка Музеја Југославије. О свему је јуче обавештена и српска полиција.

– Реч је о страницама са поменутим записима из шест различитих спомен-књига, на којима су поруке и потписи познатих светских државника, међу којима су Нородом Сиханук, Индира Ганди, Николај Чаушеску, Јасер Арафат, Михаил Горбачов и други – додала је Неда Кнежевић. На питање зашто је крађа откривена тек када су се у јавности појавиле информације о овим документима, наша саговорница одговара:

– Реч је о грађи која чини документацију о посетама коју је Музеј Југославије као правни наследник преузео од Меморијалног центра „Јосип Броз Тито” (у чијем је саставу и Кућа цвећа). Она нема пагинацију, није до сада била део музејских збирки и није било могуће утврдити да је до крађе дошло и када. Након што су ових дана прегледани скенови спомен-књига, направљени 2015. године, закључили смо да међу њима не постоје записи понуђени на аукцији, па можемо да кажемо да је до њиховог издвајања дошло много раније.

Музеј се, такође, писаним путем прекјуче обратио Аукцијској кући „Invaluable” са захтевом да се најављена продаја стопира и да се музеју пруже додатне информације о изгледу докумената, које би биле од помоћи у даљој истрази.

– Објаснили смо им да Музеј Југославије поседује укупно 14 за овај случај релевантних књига, у које су се уписивале делегације приликом посете Кући цвећа. У некима од њих записи под наведеним датумима недостају. Легалан начин да они из наше документације буду отуђени не постоји. Како бисмо непобитно утврдили да су документи понуђени на аукцији део документације Музеја Југославије, замолили смо их да нам доставе што детаљније информације о њима, које би укључиле врсту папира и димензије докумената, као и квалитетније снимке. Још чекамо одговор на наш допис, након чега ће моћи можда да се реши и дилема јесу ли странице које ће бити на аукцији оригинали – истиче Неда Кнежевић.

Иначе, у овом музеју налази се 10 спомен-књига за упис делегација које су посетиле Кућу цвећа, у којој су записи делегација од 1982. до 1996. и четири спомен-књиге за упис делегација које су посетиле Кућу цвећа, у којој су записи од 1996. до 2015. године. Ту је и једна тренутно отворена спомен-књига. Како нам је објашњено, у време постојања Меморијалног центра „Јосип Броз Тито” (1982–1996) служба протокола водила је евиденцију о посетама. Књиге су чуване у Спомен-соби Куће цвећа, коју су обезбеђивале надлежне службе Гардијске бригаде до 1992. године. Потом обезбеђење преузима Музеј историје Југославије, који за тај посао последњих година ангажује спољне извршиоце, лиценциране за обављање физичко-техничке заштите.

Политика

Поделите:

1 коментар

  1. “Она нема пагинацију” ?!?!

    нема пагинацију?!?!?!?!?!? – у јебем вам….ПАГИНАЦИЈУ.

    ПА ВАМА НИ РУДНИЦИ, НИ ЗГРАДЕ, НИ ЛИВАДЕ, НИ ШУМЕ, НЕМАЈУ ПАГИНАЦИЈУ
    САМО БИ ЉУДЕ ДА “ПАГИНИШЕТЕ”, ВАКЦИНИШЕТЕ И АЕРОСОЛИТЕ.
    де, напиши то “пагинацију”, на српском.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here