Muzej Jugoslavije traži stopiranje aukcije u Malagi

Podelite:

Neda Knežević, direktorka muzeja, potvrdila je da je došlo do krađe strana iz Spomen-knjiga Kuće cveća, o čemu je obaveštena i srpska policija

U Muzeju Jugoslavije okončana je interna istraga u vezi sa poreklom 12 dokumenata koji će se 3. juna naći na aukcijskoj prodaji u Malagi i konstatovano je da zaista nedostaju stranice iz različitih spomen-knjiga koje se nalaze u ovoj kući. Ti istorijski važni dokumenti su nastajali u godinama nakon smrti Josipa Broza Tita, kada su brojne delegacije posećivale Kuću cveća i o tome ostavljale pisani trag.

Ovo je za „Politiku” potvrdila Neda Knežević, direktorka Muzeja Jugoslavije. O svemu je juče obaveštena i srpska policija.

– Reč je o stranicama sa pomenutim zapisima iz šest različitih spomen-knjiga, na kojima su poruke i potpisi poznatih svetskih državnika, među kojima su Norodom Sihanuk, Indira Gandi, Nikolaj Čaušesku, Jaser Arafat, Mihail Gorbačov i drugi – dodala je Neda Knežević. Na pitanje zašto je krađa otkrivena tek kada su se u javnosti pojavile informacije o ovim dokumentima, naša sagovornica odgovara:

– Reč je o građi koja čini dokumentaciju o posetama koju je Muzej Jugoslavije kao pravni naslednik preuzeo od Memorijalnog centra „Josip Broz Tito” (u čijem je sastavu i Kuća cveća). Ona nema paginaciju, nije do sada bila deo muzejskih zbirki i nije bilo moguće utvrditi da je do krađe došlo i kada. Nakon što su ovih dana pregledani skenovi spomen-knjiga, napravljeni 2015. godine, zaključili smo da među njima ne postoje zapisi ponuđeni na aukciji, pa možemo da kažemo da je do njihovog izdvajanja došlo mnogo ranije.

Muzej se, takođe, pisanim putem prekjuče obratio Aukcijskoj kući „Invaluable” sa zahtevom da se najavljena prodaja stopira i da se muzeju pruže dodatne informacije o izgledu dokumenata, koje bi bile od pomoći u daljoj istrazi.

– Objasnili smo im da Muzej Jugoslavije poseduje ukupno 14 za ovaj slučaj relevantnih knjiga, u koje su se upisivale delegacije prilikom posete Kući cveća. U nekima od njih zapisi pod navedenim datumima nedostaju. Legalan način da oni iz naše dokumentacije budu otuđeni ne postoji. Kako bismo nepobitno utvrdili da su dokumenti ponuđeni na aukciji deo dokumentacije Muzeja Jugoslavije, zamolili smo ih da nam dostave što detaljnije informacije o njima, koje bi uključile vrstu papira i dimenzije dokumenata, kao i kvalitetnije snimke. Još čekamo odgovor na naš dopis, nakon čega će moći možda da se reši i dilema jesu li stranice koje će biti na aukciji originali – ističe Neda Knežević.

Inače, u ovom muzeju nalazi se 10 spomen-knjiga za upis delegacija koje su posetile Kuću cveća, u kojoj su zapisi delegacija od 1982. do 1996. i četiri spomen-knjige za upis delegacija koje su posetile Kuću cveća, u kojoj su zapisi od 1996. do 2015. godine. Tu je i jedna trenutno otvorena spomen-knjiga. Kako nam je objašnjeno, u vreme postojanja Memorijalnog centra „Josip Broz Tito” (1982–1996) služba protokola vodila je evidenciju o posetama. Knjige su čuvane u Spomen-sobi Kuće cveća, koju su obezbeđivale nadležne službe Gardijske brigade do 1992. godine. Potom obezbeđenje preuzima Muzej istorije Jugoslavije, koji za taj posao poslednjih godina angažuje spoljne izvršioce, licencirane za obavljanje fizičko-tehničke zaštite.

Politika

Podelite:

1 komentar

  1. “Ona nema paginaciju” ?!?!

    nema paginaciju?!?!?!?!?!? – u jebem vam….PAGINACIJU.

    PA VAMA NI RUDNICI, NI ZGRADE, NI LIVADE, NI ŠUME, NEMAJU PAGINACIJU
    SAMO BI LJUDE DA “PAGINIŠETE”, VAKCINIŠETE I AEROSOLITE.
    de, napiši to “paginaciju”, na srpskom.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here