На данашњи дан преминула Милена Павловић – Барили, уметница раскошног талента

Поделите:

На данашњи дан, 6. марта 1945. године, преминула је сликарка, илустраторка и песникиња српског порекла – једна од најзначајнијих уметница међуратног периода – Милена Павловић-Барили.

Рођена је 5. новембра 1909. године у Пожаревцу, као дете уметника – њен отац Бруно Барили био је познати италијански песник и композитор, а мајка Даница Павловић студирала је уметност.

Студије сликарства уписала је у Београду, да би наставила у Минхену, а током студија схватила је да њена дела имају тенденцију ка стиловима који су знатно одступали од њеног перфекционистичког стила.

Са уметничким образовањем је наставила и усавршавањем наставила је путовањем по Шпанији и животом у европским престоницама – Лондону, Паризу и Риму.

Своју прву изложбу одржала је у Београду, да би уследиле изложбе и у Пожаревцу, Лондону, Паризу, Риму и Њујорку.

milena-pavlovic-bariliМилена Павловић – Барили

Као дете уметника (отац Бруно Барилли је био познати италијански песник и композитор, а мајка Даница Павловић је студирала уметност), Милена је у својој раној младости изражавала заинтересованост и таленат за уметност.

Живот и каријера
Студирала је сликарство у Београду и Минхену. Током школовања на престижним минхенским академијама Книр и Ликовној академији у својим радовима увидела је стилску тенденцију која је знатно одступала од њиховог перфеционистичког стила. Своје уметничко образовање наставила је превасходно путовањем у Шпанију где истражује страствену и драматичну свакодневницу, а затим се усавршава и наставља своју сликарску каријеру у европским престоницама попут Лондона, Париза и Рима.

Њена прва изложба одржана је у Београду, да би затим уследиле изложбе у Пожаревцу, Лондону, Паризу, Риму и Њујорку. Имала је развијен друштвени живот и често је била окружена великанима тадашње уметничке сцене, истакнутим сликарима, песницима и критичарима омиљене јој авангарде. Њен песнички таленат огледао се у стиховима на француском и италијанском језику, који су по први пут били објављени 1934. године у италијанском листу Квадрино. Последњих 6 година свог живота Милена проводи у Њујорку, где се упоредо са сликарством бавила и илустрацијама за многе модне и лајфстајл часописе и рекламе, као и модним дизајном, костимом и сценографијом. Умрла је 6. марта 1945. године у 36. години живота у Њујорку, остављајући иза себе богату каријеру.

Milena Pavlovic Barilli venera sa lampom“Венера са лампом”, 1938. година

Стил Милене Павловић Барили мењао се више пута током њене каријере. Њени првобитни радови, настали још током школовања, одишу сензибилитетом као и мекоћом израза. Трудила се да прикаже реалност у слици, истовремено уклапајући и декоративне елементе сецесивног сликарства. Временом њен стил полако еволуира у композиције које имају наглашенију линеарну структуру, стога би се период између 1932. и 1936. године могао назвати и ,,линеарним периодом’’ њеног сликарског стваралаштва. Прогресивно, њен стил прераста из линеарног у чисто иконографски током наредних неколико година, уклапајући ренесансне елементе са прецизношћу архитекртуре античког периода и на тај начин симболизујући спону између реалности и сна, пролазности и вечности. У том периоду није се либила ни да користи свој лик при стварању. Последња фаза њеног стваралаштва везује се за њен боравак у Америци, када се у њеним радовима може осетити присуство носталгије и повремено уочити употреба религијских мотива. Тај период такође представља почетак њеног бављења примењеном уметности, те је на снагу ступила њена вештина илустрације.

Најзначајнија дела
У најзначајнија сликарска дела Милене Павловић Барили убрајају се и: ,,Жена са лепезом’’ (1927.), ,,Аутопортрет’’ (1933.), ,,Аутопортрет са кистом’’ (1938.), ,,Композиција’’ (1938.), ,,Венера са лампом’’ (1938.) и многа друга. Радила је и модне илустрације за познате часописе као што су Vog, Tekstron Vog, Harpers Bazar, Glamur, Taun end kantri i Herst магазин.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here