На данашњи дан рођен писац Мехмед Меша Селимовић

Поделите:

На данашњи дан 1910. године рођен је писац Мехмед Меша Селимовић, члан Српске академије наука и уметности /САНУ/ и један од највећих српских и југословенских књижевника 20. вијека.

Писац је „Дервиша и смрти“ – једног од највећих романа домаће и свјетске књижевности.

Селимовић је рођен у Тузли, био је партизан, а касније истакнути писац. Уврштен је међу 100 најзнаменитијих Срба.

Добитник је бројних награда, од којих су најзначајније: НИН-ова награда, „Горанова награда“, „Његошева награда“, Двадесетседмојулска награда СР БиХ, те Награда АВНОЈ-а.

Његово животно дјело је стилски беспријекоран роман „Дервиш и смрт“, у који је уткао трагедију рођеног брата који је страдао након рата због баналног повода, мада је био првоборац.

Ту су и позната дјела: „Тврђава“, „Круг“, „Сјећања“, „Туђа земља“, као и „За и против Вука“.

Селимовић се за живота изјаснио као српски писац и познато је његово тестаментарно писмо упућено САНУ из 1976. године, у коме се наводи:

„Потичем из муслиманске породице, по националности сам Србин. Припадам српској литератури, док књижевно стваралаштво у БиХ, коме такође припадам, сматрам само завичајним књижевним центром, а не посебном књижевношћу српскохрватског књижевног језика.

Једнако поштујем своје поријекло и своје опредјељење, јер сам везан за све што је одредило моју личност и мој рад. Сваки покушај да се то раздваја, у било какве сврхе, сматрао бих злоупотребом свог основног права загарантованог Уставом.

Припадам, дакле, нацији и књижевности Вука, Матавуља, Стевана Сремца, Борисава Станковића, Петра Кочића, Иве Андрића, а своје најдубље сродство са њима немам потребу да доказујем.

Знали су то, уосталом, и чланови уређивачког одбора едиције ‘Српска књижевност у сто књига’, који су такође чланови САНУ и са мном су заједно у Одјељењу језика и књижевности: Младен Лесковац, Душан Матић, Војислав Ђурић и Бошко Петровић.

Није зато случајно што ово писмо упућујем САНУ са изричитим захтјевом да се оно сматра пуноважним биографским податком“.

Селимовићеви ближи преци су из Билеће, а поријеклом су из Врањске на граници Херцеговине и Црне Горе, од дробњачког братства Вујовића.

Меша Селимовић живио је у Београду од јануара 1973. године. Умро је 11. јула 1982. године, а сахрањен је у Алеји заслужних грађана Београда.

РТРС
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here