Најбоље балетске минијатуре

Поделите:

Традиционални међународни 21. Фестивал кореографских минијатура, под слоганом „У корак с временом”, отвара се данас у 14 часова у Народном позоришту у Београду, а до 10. јуна представиће уметнике, играче и кореографе из 18 земаља.

Манифестација посвећена кратким и ефектним балетским кореографијама има три сегмента, у првом ће се одржати међународно такмичење кореографа данас и сутра на сцени „Раша Плаовић” у националном театру.

Данас на дан селекције у 14 часова такмичиће се 69 остварења за улазак у ужи избор, а за публику улаз је слободан. Дан касније, кореографије међународних аутора ће се у истом простору, у 20 часова надметати за награде.

Селекцију најбољих извршиће чланови жирија у саставу: примабалерина Ашхен Атаљанц, првакиња балета СНП-а Андреја Кулешевић, затим кореографи Весна Орлић, која живи и ради у Аустрији, Сара Сђоти из Италије и Раду Поклитару из Украјине. Најуспешнијим ауторима кореографија биће уручене три главне фестивалске награде: прва – 2.000 евра, друга – 1.000 евра, трећа – 500 евра и плакета „Александар Израиловски” за инвентивност уметничког израза.

Поред стручног жирија, такмичење прати и жири критике, који чине критичари Јелена Кајго, Сања Крсмановић Тасић и кореограф Вера Обрадовић, који ће доделити награду критике. Кореографији која добије највећи аплауз следи награда публике, док признање у виду стипендије домаћем кореографу и ове године додељује Институт за уметничку игру.

УБУС као организатор Фестивала побринуо се за награду „Охрабрење” за кореографа из Србије, у виду средства за реализацију целовечерње представе, која ће премијерно бити изведена у оквиру наредног фестивала, али и на другим фестивалима и плесним сценама у региону.

Поред такмичарског, фестивал има и ревијални сегмент, па ће 4. јуна у сарадњи са пројектом „Дани Смиљане Мандукић” бити изведен програм „Есеј у покрету”, посвећен овој зачетници савремене игре код нас. Затим ће 7. и 10. јуна у Битеф театру бити представљени домаћи кореографи који су остварили успех током претходне сезоне – Милош Исаиловић, коме је припала награда Димитрије Парлић 2016. и Душан Мурић, који је прошле године освојио три признања на овом фестивалу.

Политика

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here