Najbolje baletske minijature

Podelite:

Tradicionalni međunarodni 21. Festival koreografskih minijatura, pod sloganom „U korak s vremenom”, otvara se danas u 14 časova u Narodnom pozorištu u Beogradu, a do 10. juna predstaviće umetnike, igrače i koreografe iz 18 zemalja.

Manifestacija posvećena kratkim i efektnim baletskim koreografijama ima tri segmenta, u prvom će se održati međunarodno takmičenje koreografa danas i sutra na sceni „Raša Plaović” u nacionalnom teatru.

Danas na dan selekcije u 14 časova takmičiće se 69 ostvarenja za ulazak u uži izbor, a za publiku ulaz je slobodan. Dan kasnije, koreografije međunarodnih autora će se u istom prostoru, u 20 časova nadmetati za nagrade.

Selekciju najboljih izvršiće članovi žirija u sastavu: primabalerina Ašhen Ataljanc, prvakinja baleta SNP-a Andreja Kulešević, zatim koreografi Vesna Orlić, koja živi i radi u Austriji, Sara Sđoti iz Italije i Radu Poklitaru iz Ukrajine. Najuspešnijim autorima koreografija biće uručene tri glavne festivalske nagrade: prva – 2.000 evra, druga – 1.000 evra, treća – 500 evra i plaketa „Aleksandar Izrailovski” za inventivnost umetničkog izraza.

Pored stručnog žirija, takmičenje prati i žiri kritike, koji čine kritičari Jelena Kajgo, Sanja Krsmanović Tasić i koreograf Vera Obradović, koji će dodeliti nagradu kritike. Koreografiji koja dobije najveći aplauz sledi nagrada publike, dok priznanje u vidu stipendije domaćem koreografu i ove godine dodeljuje Institut za umetničku igru.

UBUS kao organizator Festivala pobrinuo se za nagradu „Ohrabrenje” za koreografa iz Srbije, u vidu sredstva za realizaciju celovečernje predstave, koja će premijerno biti izvedena u okviru narednog festivala, ali i na drugim festivalima i plesnim scenama u regionu.

Pored takmičarskog, festival ima i revijalni segment, pa će 4. juna u saradnji sa projektom „Dani Smiljane Mandukić” biti izveden program „Esej u pokretu”, posvećen ovoj začetnici savremene igre kod nas. Zatim će 7. i 10. juna u Bitef teatru biti predstavljeni domaći koreografi koji su ostvarili uspeh tokom prethodne sezone – Miloš Isailović, kome je pripala nagrada Dimitrije Parlić 2016. i Dušan Murić, koji je prošle godine osvojio tri priznanja na ovom festivalu.

Politika

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here