NE DOZVOLITI DA TUĐICE ZAMENE REČI koje su govorili preci

Podelite:

Borbu za ćirilicu nikako ne treba razdvajati od borbe za srpski jezik, niti dozvoliti da tuđice zamijene riječi koje su govorile generacije predaka, izjavio je Srni Ljubinko Stojanović, predsjedavajući Skupštine Udruženja za odbranu ćirilice “Dobrica Erić”.

Stojanović je, povodom Dana maternjeg jezika, istakao da je za Srbe kao narod izuzetno značajno da sačuvaju jezik i pismo i napomenuo da se ta borba mora voditi svakodnevno.

On je upozorio da je srpski jezik, a posebno pismo, u nestajanju u zemljama u regionu gdje žive Srbi, što je posebno primjetno u Crnoj Gori gdje je, kako je rekao, nažalost, ćirilica ostala samo na grobljima i nekoj od reklamnih tabli ruskih kompanija koje posluju u toj zemlji.

Stojanović je rekao da ima i pomaka, i da je u Srbiji situacija znatno bolja u posljednje dvije godine, a dodatni napredak očekuje nakon usvajanja dopuna i izmjena Zakona o jeziku koji je u pripremi.

„Ćirilica je znatno prisutnija. Pozitivan primer je da Javni parking-servis Beograd ima sve natpise na ćirilici i na engleskom. Na ćirilici su i reklame kompanije Opel u Srbiji, kao i sajtovi svih lokalnih samouprava u Srbiji“, naveo je Stojanović.

On je naglasio da Udruženje za odbranu ćirilice „Dobrica Erić“ već 12 godina radi na tome da sačuva srpski jezik i pismo.

Stojanović je kao primjer naveo da udruženja kada nekome dodjeljuju priznanje ne treba da koriste riječ zahvalnica, nego blagodarje, a da se sva predstavništva udruženja iz Beograda u drugim gradovima zovu povjereništva.

„Time pokušavamo odbraniti ono što je u duhu našeg jezika i pisma“, kaže Stojanović.

IZVOR: Srbin.info

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here